Cod COR: 732113 - gravor placi metalice
Meseria de gravor placi metalice face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.
Gravarea placilor metalice este o meserie veche, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Aceasta meserie a fost folosita in mod traditional pentru a marca obiecte precum arme, medalii si alte obiecte de valoare. Gravarea placilor metalice implica folosirea unor instrumente speciale pentru a taia si a grava modele si simboluri in metal. Aceste instrumente pot fi de diferite forme si dimensiuni, in functie de proiectul pe care il realizeaza gravorul. Gravorii placilor metalice folosesc, de asemenea, diferite tipuri de vopsele si lacuri pentru a le da placilor metalice un aspect finit. Acest proces poate fi foarte complicat si necesita multa indemanare si experienta. Gravorii placilor metalice sunt adesea angajati de companii care produc produse metalice, cum ar fi cutii de bijuterii, ceasuri si alte obiecte de valoare.
Fisa de post pentru meseria de gravor placi metalice
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: gravor placi metalice, cod COR 732113
Denumirea postului: Gravor placi metalice
Descrierea postului:
Gravorul placilor metalice este responsabil pentru gravarea placilor metalice folosind echipamente specializate. Acesta trebuie sa creeze modele si sa graveze simboluri, cuvinte si imagini pe placile metalice.
Responsabilitati:
- Utilizeaza echipamente specializate pentru a grava placi metalice
- Creeaza modele si simboluri pe placile metalice
- Verifica si asigura calitatea produselor finite
- Urmareste si respecta procedurile de siguranta
- Mentine echipamentele in stare buna de functionare
- Urmareste si respecta instructiunile de lucru
- Respecta termenele limita
- Urmareste si respecta standardele de calitate
Competente:
- Experienta in utilizarea echipamentelor de gravare
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa
- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice
- Abilitati de organizare si planificare
- Abilitati de rezolvare a problemelor
- Abilitati de utilizare a calculatorului
- Abilitati de citire si scriere
- Abilitati de urmarire a detaliilor
- Abilitati de respectare a termenelor limita
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Lucratori poligrafi
Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).
Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.