Cod COR: 214204 - inginer cai ferate, drumuri si poduri
Meseria de inginer cai ferate, drumuri si poduri face parte din grupa de baza: 2142 Ingineri constructori.
Istoria meseriei de inginer cai ferate, drumuri si poduri se intinde pe o perioada de aproximativ 200 de ani. Primii ingineri care au lucrat la construirea de cai ferate au fost angajati in anii 1800, cand au inceput sa fie construite primele linii de cale ferata. Acestia au fost responsabili pentru proiectarea si construirea traseelor, a infrastructurii si a podurilor necesare pentru a face cai feratele sa functioneze. In anii 1900, inginerii au inceput sa se specializeze in construirea de drumuri si poduri, folosind tehnologii mai avansate si materiale mai rezistente. In prezent, inginerii cai ferate, drumuri si poduri sunt responsabili pentru proiectarea, construirea si intretinerea infrastructurii de transport, precum si pentru asigurarea sigurantei si a calitatii acesteia.
Fisa de post pentru meseria de inginer cai ferate, drumuri si poduri
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: inginer cai ferate, drumuri si poduri, cod COR 214204
Titlu post: Inginer cai ferate, drumuri si poduri
Descrierea postului:
Inginerul cai ferate, drumuri si poduri este responsabil de proiectarea, constructia si mentenanta sistemelor de transport terestru, inclusiv cai ferate, drumuri si poduri. El sau ea trebuie sa aiba o buna intelegere a ingineriei civile, a materialelor si a tehnicilor de constructie, precum si o cunoastere profunda a normelor si standardelor specifice industriei de transport.
Responsabilitati:
Proiectarea si dezvoltarea de planuri si schite pentru constructia de cai ferate, drumuri si poduri;
Supervizarea si coordonarea echipei de constructie si a subcontractorilor pentru a se asigura ca proiectele sunt finalizate la timp si in conformitate cu specificatiile si cerintele tehnice;
Monitorizarea si evaluarea costurilor de constructie si a calitatii materialelor si a lucrarilor de constructie pentru a se asigura ca proiectele sunt finalizate la nivelul calitativ si financiar stabilite;
intocmirea documentatiei necesare pentru obtinerea autorizatiilor si aprobarilor de constructie;
Comunicarea cu clientii, autoritatile si alte parti interesate privind stadiul si evolutia proiectelor;
Supravegherea mentenantei si reparatiilor sistemelor existente de cai ferate, drumuri si poduri pentru a se asigura ca acestea sunt in conformitate cu normele si standardele actuale;
Participarea la training-uri si cursuri de dezvoltare profesionala pentru a-si imbunatati cunostintele si abilitatile in domeniul ingineriei de transport.
Cerinte:
Diploma de licenta in inginerie civila sau o disciplina similara;
Experienta anterioara de lucru in ingineria de transport, in special in proiectarea, constructia sau mentenanta sistemelor de cai ferate, drumuri si poduri;
Cunoasterea normelor si standardelor actuale specifice industriei de transport;
Abilitati excelente de comunicare, atat scrise, cat si verbale;
Abilitati bune de gestionare a proiectelor si de coordonare a echipei;
Capacitatea de a lucra sub presiunea termenelor limita si de a prioritiza sarcinile in functie de importanta lor;
Abilitatea de a gandi critic si de a gasi solutii eficiente la problemele tehnice.
Locul de munca:
Inginerul cai ferate, drumuri si poduri va lucra in birouri, pe santiere de constructie sau in locatii de mentenanta.
Echipament si instrumente:
Inginerul cai ferate, drumuri si poduri va utiliza software specializat de proiectare si analiza,
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri (exclusiv in electrotehnologie)
Inginerii (exclusiv electrotehnologia) proiecteaza, planifica si organizeaza testarea, constructia, instalarea si intretinerea structurilor, masinilor si a componentelor acestora, sistemelor de productie si instalatiilor, planifica programele de productie si procedurile de munca pentru a se asigura ca proiectele de inginerie sunt intreprinse in conditii de siguranta, in mod eficient si cu un cost rentabil.
Inginerii constructori conduc cercetari, consiliaza, proiecteaza si coordoneaza direct activitatea de constructii, gestioneaza functionarea si intretinerea structurilor de inginerie civila sau studiaza si ofera consultanta cu privire la aspectele tehnologice ale anumitor materiale.