Cod COR: 215109 - inginer sisteme termoenergetice
Meseria de inginer sisteme termoenergetice face parte din grupa de baza: 2151 Ingineri electricieni.
Istoria meseriei de inginer sisteme termoenergetice se intinde pe o perioada de peste un secol. Primii ingineri sisteme termoenergetice au fost angajati in anii 1900 pentru a proiecta si construi sisteme de incalzire si racire. Aceste sisteme au evoluat in timp, de la sisteme simple de incalzire cu combustibil solid la sisteme complexe de incalzire si racire cu energie regenerabila. in prezent, inginerii sisteme termoenergetice sunt responsabili pentru proiectarea, instalarea si intretinerea sistemelor de incalzire si racire, precum si pentru monitorizarea si optimizarea performantelor acestora. Acestea sunt esentiale pentru a asigura un mediu confortabil si sigur pentru oameni si animale.
Fisa de post pentru meseria de inginer sisteme termoenergetice
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: inginer sisteme termoenergetice, cod COR 215109
Fisa de post pentru meseria de inginer sisteme termoenergetice cuprinde urmatoarele informatii:
1. Titlul postului: Inginer Sisteme Termoenergetice
2. Departament: Departamentul de Inginerie Termoenergetica
3. Scopul postului: Asigurarea proiectarii, implementarii si mentenantei sistemelor termoenergetice, precum si dezvoltarea de solutii tehnice pentru imbunatatirea performantelor acestora.
4. Responsabilitati:
- Proiectarea si implementarea sistemelor termoenergetice, inclusiv a instalatiilor de incalzire, ventilatie si aer conditionat, precum si a sistemelor de producere si distributie a energiei termice si electrice;
- Dezvoltarea de solutii tehnice pentru imbunatatirea performantelor sistemelor existente;
- Asigurarea mentenantei si reparatiilor sistemelor termoenergetice;
- Monitorizarea si evaluarea performantelor sistemelor termoenergetice;
- Colaborarea cu alte departamente si echipe pentru a asigura integrarea sistemelor termoenergetice in proiectele de constructie sau modernizare a cladirilor;
- Asigurarea respectarii normelor si standardelor de siguranta si mediu in ceea ce priveste sistemele termoenergetice.
5. Cerinte:
- Studii superioare in domeniul ingineriei termoenergetice sau a unui domeniu similar;
- Experienta relevanta in proiectarea, implementarea si mentenanta sistemelor termoenergetice;
- Cunostinte solide in domeniul energiei termice si electrice, precum si in domeniul instalatiilor de incalzire, ventilatie si aer conditionat;
- Abilitati excelente de comunicare si colaborare cu alte departamente si echipe;
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a respecta termene stricte;
- Cunostinte solide in ceea ce priveste normele si standardelor de siguranta si mediu in domeniul termoenergetic.
6. Beneficii:
- Salariu competitiv;
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si personala;
- Asigurare medicala si de viata;
- Program flexibil de lucru;
- Mediu de lucru placut si stimulativ.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri in electrotehnologie
Inginerii in electrotehnologie desfasoara cercetari si proiecteaza, ofera consultanta, planifica si coordoneaza direct constructia si exploatarea sistemelor electronice, electrice si de telecomunicatii, a componentelor, motoarelor si echipamentelor. Acestia organizeaza si stabilesc sistemele de control pentru a monitoriza performanta si siguranta ansamblurilor si sistemelor electrice si electronice.
Inginerii electricieni desfasoara cercetari, ofera consultanta, proiecteaza si coordoneaza direct activitatea de construire si de exploatare a sistemelor electrice, a componentelor, a motoarelor si a echipamentelor, consiliaza si coordoneaza activitatea de functionare a acestora, de intretinere si de reparare a lor sau studiaza si consiliaza cu privire la aspectele tehnologice ale materialelor, produselor si proceselor de inginerie electrica.