Cod COR: 712615 - instalator pentru sisteme geotermale
Meseria de instalator pentru sisteme geotermale face parte din grupa de baza: 7126 Instalatori si montatori de tevi.
Istoria meseriei de instalator pentru sisteme geotermale se intinde pe o perioada de aproximativ doua secole. Primul sistem geotermic a fost construit in 1827 in Larderello, Italia, de catre geologul italian Giuseppe Tuscanelli. Acesta a folosit energia geotermala pentru a alimenta o masina de abur care a fost folosita pentru a pompa apa din mare in orasul italian. In anii urmatori, sistemele geotermale au fost folosite in intreaga lume pentru a furniza energie termica si electrica. In prezent, instalatorii de sisteme geotermale sunt responsabili pentru instalarea, intretinerea si repararea sistemelor geotermale. Acestia trebuie sa aiba cunostinte si abilitati in domeniul instalarii si intretinerii sistemelor geotermale, precum si in domeniul tehnologiei geotermale.
Fisa de post pentru meseria de instalator pentru sisteme geotermale
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: instalator pentru sisteme geotermale, cod COR 712615
FISA DE POST
Titlu post: Instalator pentru sisteme geotermale
Descrierea postului:
Instalatorul pentru sisteme geotermale este responsabil pentru instalarea, intretinerea si repararea sistemelor geotermale. Acesta trebuie sa asigure instalarea corecta a sistemelor geotermale, sa verifice si sa intretina sistemele geotermale si sa efectueze reparatii si imbunatatiri la sistemele geotermale.
Responsabilitati si sarcini:
- Instalarea corecta a sistemelor geotermale, inclusiv a tuturor componentelor si a accesoriilor
- Verificarea si intretinerea sistemelor geotermale
- Efectuarea de reparatii si imbunatatiri la sistemele geotermale
- Asigurarea unei functionari optime a sistemelor geotermale
- Monitorizarea si raportarea oricaror probleme sau defecte ale sistemelor geotermale
- Respectarea tuturor regulilor si procedurilor de siguranta si de securitate
- Respectarea tuturor standardelor de calitate si de mediu
- Lucrul in echipa pentru a indeplini obiectivele si sarcinile
Competente si calificari:
- Experienta in instalarea, intretinerea
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni
Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori la lucrari de finisare si asimilati
Muncitorii constructori la lucrari de finisare si asimilatii acestora se ocupa cu aplicarea sau instalarea, intretinerea si repararea acoperisurilor, podelelor, peretilor, sistemelor de izolatie, instalarea geamurilor in ferestre sau alte cadre, precum si a instalatiilor sanitare, tubulaturii si a sistemelor electrice din cladiri si alte structuri.
Instalatorii si montatorii de tevi asambleaza, instaleaza, repara si intretin sistemele de tevi, fitingurile si dispozitivele pentru sisteme de apa, gaz, drenaj, sisteme de canalizare si echipamente hidraulice si pneumatice.