.

Cod COR ipsosar (exclusiv restaurator)


Cod COR ipsosar (exclusiv restaurator)

Cod COR: ipsosar (exclusiv restaurator)

Cod COR: 712301 - ipsosar (exclusiv restaurator)


Meseria de ipsosar (exclusiv restaurator) face parte din grupa de baza: 7123 Ipsosari.

Istoria meseriei de ipsosar (exclusiv restaurator)

Istoria meseriei de ipsosar (exclusiv restaurator) se intinde pe o perioada de peste 2000 de ani. Primii ipsosari au fost cunoscuti in Grecia Antica, unde au folosit materiale precum lutul si ceara pentru a repara obiecte de arta si de cult. Acestea au fost folosite pentru a restaura statuile si alte obiecte de arta din marmura, bronz si alte materiale. in Evul Mediu, ipsosarii au devenit mai specializati si au inceput sa foloseasca materiale precum cimentul si mortarul pentru a repara obiectele de arta si de cult. in secolul al XIX-lea, ipsosarii au inceput sa foloseasca materiale mai moderne, precum rasina si rasina epoxidica, pentru a restaura obiectele de arta si de cult. Aceste materiale au permis restauratorilor sa repare obiectele de arta si de cult intr-un mod mai eficient si mai durabil. in prezent, ipsosarii folosesc o gama larga de materiale si tehnici pentru a restaura obiectele de arta si de cult. Acestea includ materiale precum rasina epoxidica, mortarul, cimentul si lutul.

Model fisa de post: ipsosar (exclusiv restaurator)

Fisa de post pentru meseria de ipsosar (exclusiv restaurator)


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: ipsosar (exclusiv restaurator), cod COR 712301


Grupa de baza: 7123 Ipsosari

Post: Ipsosar (Restaurator)

Responsabilitati:

- Restaurarea obiectelor vechi si a obiectelor de arta, folosind tehnici si materiale adecvate;

- Analizarea obiectelor si a materialelor pentru a determina cea mai buna metoda de restaurare;

- Utilizarea unor tehnici de restaurare, cum ar fi slefuirea, vopsirea, lacuirea, etc.;

- Utilizarea unor materiale adecvate, cum ar fi lemnul, metalul, sticla, etc.;

- Lucrul cu atentie si precizie pentru a asigura restaurarea obiectelor in conditii optime;

- Lucrul in echipa cu alti restauratori pentru a asigura restaurarea obiectelor in conditii optime;

- Lucrul in conformitate cu standardele de calitate si siguranta;

- Mentinerea unui mediu de lucru curat si organizat.

Competente:

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

- Abilitati de analiza si rezolvare a problemelor;

- Abilitati de utilizare a echipamentelor si a materialelor adecvate;

- Abilitati de lucru cu atentie si precizie;

- Abilitati de a lucra in conformitate cu standardele de calitate si siguranta;

- Abilitati de a lucra in conditii de stres.

Educatie si Experienta:

- Diploma de liceu sau echivalent;

- Experienta anterioara in domeniul restaurarii obiectelor vechi si de arta;

- Cunostinte de baza in domeniul restaurarii obiectelor vechi si de arta.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 71

  Subgrupa Majora 71

  Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni

  Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 712

  Grupa Minora 712

  Muncitori constructori la lucrari de finisare si asimilati

  Muncitorii constructori la lucrari de finisare si asimilatii acestora se ocupa cu aplicarea sau instalarea, intretinerea si repararea acoperisurilor, podelelor, peretilor, sistemelor de izolatie, instalarea geamurilor in ferestre sau alte cadre, precum si a instalatiilor sanitare, tubulaturii si a sistemelor electrice din cladiri si alte structuri.

 • COR

  Grupa de baza 7123 Ipsosari

  Ipsosarii instaleaza, intretin si repara panourile din gips cartonat (rigips) in cladiri, aplica straturi decorative si de protectie din ipsos, ciment si materiale similare pe structurile interioare si exterioare.

 • COD

  COD COR 712301 - ipsosar (exclusiv restaurator)