Cod COR: 712303 - ipsosar restaurator ornamente din ipsos
Meseria de ipsosar restaurator ornamente din ipsos face parte din grupa de baza: 7123 Ipsosari.
Istoria meseriei de ipsosar restaurator ornamente din ipsos dateaza din secolul al XVIII-lea, cand artizanii au inceput sa foloseasca ipsosul pentru a crea ornamente decorative. Acest material a fost folosit pentru a crea sculpturi, ornamente si alte obiecte decorative, precum si pentru a restaura obiecte vechi. In secolul al XIX-lea, artizanii au inceput sa foloseasca ipsosul pentru a restaura obiecte vechi, cum ar fi statuile, vasele si alte obiecte decorative. Acestia au folosit ipsosul pentru a recrea detaliile originale ale obiectelor vechi si pentru a le reda aspectul original. In prezent, ipsosarul restaurator ornamente din ipsos este unul dintre cei mai importanti artizani care folosesc acest material pentru a restaura obiecte vechi si pentru a crea ornamente decorative.
Fisa de post pentru meseria de ipsosar restaurator ornamente din ipsos
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: ipsosar restaurator ornamente din ipsos, cod COR 712303
Titlu post: Restaurator Ornamente din Ipsos
Descrierea postului:
Restaurarea ornamentelor din ipsos prin curatare, reparare si restaurare;
Utilizarea tehnicilor si materialelor adecvate pentru a asigura restaurarea corecta a ornamentelor;
Utilizarea echipamentelor si instrumentelor adecvate pentru a asigura restaurarea corecta a ornamentelor;
Asigurarea calitatii produselor finisate;
Asigurarea respectarii standardelor de calitate si siguranta;
Mentinerea unui mediu de lucru curat si organizat;
Respectarea procedurilor si regulilor de securitate.
Cerinte:
Experienta anterioara in restaurarea ornamentelor din ipsos;
Cunostinte solide despre tehnicile si materialele adecvate pentru restaurarea ornamentelor din ipsos;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de organizare si planificare;
Abilitati de rezolvare a problemelor;
Abilitati de utilizare a echipamentelor si instrumentelor adecvate;
Abilitati de lucru cu atentie la detalii;
Abilitati de lucru in conditii de stres.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni
Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori la lucrari de finisare si asimilati
Muncitorii constructori la lucrari de finisare si asimilatii acestora se ocupa cu aplicarea sau instalarea, intretinerea si repararea acoperisurilor, podelelor, peretilor, sistemelor de izolatie, instalarea geamurilor in ferestre sau alte cadre, precum si a instalatiilor sanitare, tubulaturii si a sistemelor electrice din cladiri si alte structuri.
Ipsosarii instaleaza, intretin si repara panourile din gips cartonat (rigips) in cladiri, aplica straturi decorative si de protectie din ipsos, ciment si materiale similare pe structurile interioare si exterioare.