Cod COR: 742215 - jonctor fibra optica
Meseria de jonctor fibra optica face parte din grupa de baza: 7422 Muncitori in tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Meseria de jonctor fibra optica a aparut in anii 1990, odata cu dezvoltarea tehnologiei optice. Acest tip de tehnologie a permis transmisia de date la viteze mult mai mari decat cele ale cablurilor metalice. Jonctorii fibra optica sunt responsabili pentru conectarea cablurilor optice si pentru asigurarea unei conexiuni optice de calitate. Acestia trebuie sa fie foarte atenti la detalii, deoarece orice eroare poate afecta calitatea semnalului transmis. Jonctorii fibra optica trebuie sa cunoasca tehnologia optica si sa fie capabili sa utilizeze echipamente specializate pentru a conecta cablurile optice. Acestia trebuie sa fie foarte atenti la detalii si sa fie capabili sa identifice si sa rezolve orice probleme care pot aparea in timpul conectarii cablurilor optice.
Fisa de post pentru meseria de jonctor fibra optica
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: jonctor fibra optica, cod COR 742215
Titlu post: Jonctor Fibra Optica
Descrierea postului:
Executa conexiuni de fibra optica prin splicing si terminare
Executa teste de verificare a calitatii conexiunilor
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de fibra optica
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de testare a fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de monitorizare a fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de management al fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de control al fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de monitorizare a traficului pe fibra optica
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de management al traficului pe fibra optica
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de control al traficului pe fibra optica
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de monitorizare a performantei fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de management al performantei fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de control al performantei fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de monitorizare a securitatii fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de management al securitatii fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de control al securitatii fibrelor optice
Executa instalarea si configurarea echipamentelor de monitorizare a disponibilitatii fibrelor optice
Executa instal
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Tehnicieni la echipamente electrice si electronice
Tehnicienii la echipamente electrice si electronice instaleaza, monteaza si intretin sistemele de instalatii electrice, echipamentele si alte dispozitive de transmisie electrica, cabluri si linii de alimentare, precum si echipamente si sisteme electronice si de telecomunicatii. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor.
Montatori de echipamente electronice si de telecomunicatii
Montatorii de echipamente electronice si de telecomunicatii se ocupa cu montarea, intretinerea, reglarea si repararea echipamentelor electronice, cum ar fi aparatele comerciale si de birou, instrumentele electronice, sistemele de control, precum si cu instalarea, repararea si intretinerea echipamentelor de telecomunicatii, echipamentelor de transmisie a datelor, cablurilor, antenelor, repararea, montarea si intretinerea calculatoarelor.
Muncitorii in tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) se ocupa cu instalarea, repararea si intretinerea echipamentelor de telecomunicatii, echipamentelor de transmisie de date, cablurilor, antenelor si conductorilor, precum si cu repararea, montarea si intretinerea calculatoarelor.