Cod COR: 721408 - lacatus de mina
Meseria de lacatus de mina face parte din grupa de baza: 7214 Constructori si montatori de structuri metalice.
Meseria de lacatus de mina a aparut in secolul al XIX-lea, cand mineritul a devenit o industrie importanta in intreaga lume. Lacatusii de mina sunt responsabili pentru intretinerea si repararea echipamentelor si a instalatiilor din mina. Acestia trebuie sa fie foarte bine pregatiti pentru a lucra in conditii de siguranta si sa fie capabili sa repare orice defectiune sau problema care poate aparea in mina. Ei trebuie sa fie familiarizati cu toate echipamentele si instalatiile din mina si sa stie cum sa le utilizeze in mod corespunzator. De asemenea, trebuie sa fie capabili sa identifice si sa repare orice defectiune sau problema care poate aparea in mina. Meseria de lacatus de mina este una dintre cele mai vechi meserii din lume si a fost practicata de-a lungul secolelor.
Fisa de post pentru meseria de lacatus de mina
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: lacatus de mina, cod COR 721408
I. IDENTIFICAREA POSTULUI
1. Denumirea postului: Lacatus de mina
2. Nivelul postului: Nivelul 3
3. Departamentul: Departamentul de intretinere
4. Locatia: Mina
II. SCOPUL POSTULUI
1. Asigurarea intretinerii si reparatiilor echipamentelor si instalatiilor din mina.
2. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
3. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
4. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
III. RESPONSABILITATI
1. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
2. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
3. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
4. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
5. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
6. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
7. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din mina.
8. Executarea de lucrari de intretinere si reparatii la echipamentele si instalatiile din min
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati
Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.
Constructorii si montatorii de structuri metalice asambleaza, ridica si demonteaza cadrele metalice (structurale) ale cladirilor si alte structuri.