Cod COR: 721410 - lacatus mecanic
Meseria de lacatus mecanic face parte din grupa de baza: 7214 Constructori si montatori de structuri metalice.
Lacatusul mecanic este o meserie veche, care se remarca prin prelucrarea metalelor si a altor materiale pentru a construi, repara si intretine piese mecanice. Meseria a fost practicata in mod traditional de-a lungul secolelor, incepand cu secolul al XVII-lea, cand mecanicii au inceput sa foloseasca unelte manuale pentru a prelucra metalul. In secolul al XIX-lea, tehnologia a evoluat si au aparut masini-unelte, care au facut ca prelucrarea metalului sa fie mai rapida si mai precisa. In prezent, lacatusii mecanici folosesc masini-unelte computerizate si alte tehnologii avansate pentru a prelucra metalul si alte materiale. Ei pot construi, repara si intretine piese mecanice, cum ar fi motoare, turbine, sisteme hidraulice si alte componente mecanice.
Fisa de post pentru meseria de lacatus mecanic
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: lacatus mecanic, cod COR 721410
I. IDENTIFICAREA POSTULUI
Titlu: Lacatus mecanic
Departament: Intretinere
II. SCOPUL POSTULUI
Lacatusul mecanic este responsabil pentru repararea si intretinerea echipamentelor si a masinilor din cadrul companiei.
III. RESPONSABILITATI
- Executa reparatii si intretinere la echipamente si masini;
- Asambleaza piese si componente;
- Verifica si inlocuieste piese uzate;
- Utilizeaza scule si echipamente specializate;
- Executa teste de functionare si verifica calitatea produselor;
- Monitorizeaza si mentine echipamentele si masinile in stare buna de functionare;
- Respecta procedurile de securitate si de protectia mediului;
- Executa alte sarcini conexe, atunci cand este necesar.
IV. REQUISITI
- Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau experienta relevanta in domeniu;
- Cunostinte solide de mecanica si electrica;
- Abilitati de utilizare a sculelor si echipamentelor specializate;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Atentie la detalii si spirit de observatie;
- Capacitatea de a lucra in conditii de stres.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati
Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.
Constructorii si montatorii de structuri metalice asambleaza, ridica si demonteaza cadrele metalice (structurale) ale cladirilor si alte structuri.