Cod COR: 812136 - laminator
Meseria de laminator face parte din grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor.
Meseria de laminator a existat de mai multe secole, incepand cu secolul al XVIII-lea. in acea perioada, laminatorii foloseau unelte manuale pentru a lamina materiale precum hartia, pielea si lemnul. Acestea erau folosite pentru a proteja materialele de uzura si degradare. in secolul al XIX-lea, laminatorii au inceput sa foloseasca masini pentru a lamina materialele, ceea ce a permis laminatorilor sa produca produse de calitate mai buna si mai rapid. in prezent, laminatorii folosesc masini automate pentru a lamina materiale precum hartia, plasticul, metalul si alte materiale. Acestea sunt folosite pentru a proteja materialele de uzura si degradare, precum si pentru a le face mai rezistente la apa si la caldura.
Fisa de post pentru meseria de laminator
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: laminator, cod COR 812136
FISA DE POST
Titlu post: Laminator
Descrierea postului:
Laminatorul este responsabil pentru laminarea materialelor, cum ar fi hartia, cartonul, plasticul, etc. Acesta trebuie sa asigure ca materialele sunt laminare corect si uniform, folosind echipamente specializate.
Responsabilitati:
- Preia materialele de laminat si le pregateste pentru laminare;
- Alege si foloseste echipamentul potrivit pentru laminare;
- Verifica materialele laminare pentru a se asigura ca sunt corecte si uniforme;
- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor de laminare;
- Monitorizeaza si regleaza parametrii de laminare;
- Asigura respectarea standardelor de calitate si siguranta;
- Respecta procedurile si regulile de lucru.
Competente:
- Cunostinte de baza in laminare;
- Abilitati de operare a echipamentelor de laminare;
- Abilitati de verificare si inspectare a materialelor laminare;
- Abilitati de intretinere si curatare a echipamentelor;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de comunicare;
- Abilitati de rezolvare a problemelor.
Calificari:
- Experienta anterioara in laminare;
- Certificare in laminare (optional).
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor
Operatorii la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor opereaza, actioneaza si supravegheaza masinile (instalatiile) si echipamentele de comanda cu o unica functie, utilizate pentru a controla transformarea, prelucrarea si finisarea minereurilor si metalelor.
Operatorii la instalatiile de prelucrare a metalelor actioneaza, monitorizeaza, regleaza si intretin masinile (instalatiile) si echipamentele cu functia unica de prelucrare si transformare a minereurilor, precum si pentru a imbunatati, cali, lamina si extruda metalele.