.

Cod COR lutier


Cod COR lutier

Cod COR: lutier

Cod COR: 731212 - lutier


Meseria de lutier face parte din grupa de baza: 7312 Muncitori calificati in fabricarea/acordarea instrumentelor muzicale.

Istoria meseriei de lutier

Meseria de lutier a existat de mii de ani, incepand cu perioada medievala. Lutierii au fost responsabili pentru fabricarea si repararea instrumentelor muzicale, cum ar fi viori, laute, harfe si alte instrumente de suflat. Acestea erau folosite in muzica religioasa, muzica de divertisment si muzica de divertisment. in Evul Mediu, lutierii au inceput sa foloseasca lemnul ca material principal pentru instrumentele lor. Acest lucru a permis lutierilor sa creeze instrumente mai complexe si mai sofisticate. in secolul al XVIII-lea, lutierii au inceput sa foloseasca metalul pentru a crea instrumente muzicale mai rezistente si mai durabile. Acest lucru a permis lutierilor sa creeze instrumente muzicale de inalta calitate si sa le vanda la preturi accesibile. in prezent, lutierii sunt responsabili pentru fabricarea si repararea instrumentelor muzicale, precum si pentru construirea si intretinerea instrumentelor muzicale.

Model fisa de post: lutier

Fisa de post pentru meseria de lutier


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: lutier, cod COR 731212


Grupa de baza: 7312 Muncitori calificati in fabricarea/acordarea instrumentelor muzicale

FISA DE POST

Titlu post: Lutier

Descrierea postului:

Lutierul este responsabil pentru fabricarea, repararea si intretinerea instrumentelor muzicale din lemn. Acesta trebuie sa aiba cunostinte solide despre materialele si tehnicile de fabricare si reparare a instrumentelor muzicale.

Responsabilitati si sarcini:

- Fabricarea si repararea instrumentelor muzicale din lemn, cum ar fi viori, chitare, contrabasuri si alte instrumente similare;

- Utilizarea unor tehnici de prelucrare a lemnului, cum ar fi frezarea, rindeluirea, lustruirea si finisarea;

- Asamblarea si reglarea componentelor instrumentelor muzicale;

- Verificarea si intretinerea periodica a instrumentelor muzicale;

- Asigurarea calitatii produselor si a serviciilor oferite;

- Respectarea standardelor de calitate si siguranta.

Competente si abilitati:

- Cunostinte solide despre materialele si tehnicile de fabricare si reparare a instrumentelor muzicale;

- Abilitati de prelucrare a lemnului;

- Abilitati de asamblare si reglare a componentelor instrumentelor muzicale;

- Abilitati de comunicare si relationare cu clientii;

- Ab

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 731

  Grupa Minora 731

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.

 • COR

  Grupa de baza 7312 Muncitori calificati in fabricarea/acordarea instrumentelor muzicale

  Muncitorii calificati in fabricarea/acordarea instrumentelor muzicale confectioneaza, asambleaza, repara, regleaza, restaureaza instrumentele muzicale si realizeaza acordarea acestora la inaltimea sunetului necesar, cu unelte manuale sau electrice. Acestia, de obicei, se specializeaza pentru un singur tip de instrument, cum ar fi instrumente cu coarde, instrumente de suflat din trestie, instrumente de percutie, instrumente de suflat din alama.

 • COD

  COD COR 731212 - lutier