Cod COR: 834301 - macaragiu
Meseria de macaragiu face parte din grupa de baza: 8343 Conducatori de macarale, poduri mobile, lifturi subterane si asimilati.
Meseria de macaragiu a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Macaragiii au fost folositi pentru a construi structuri din lemn, precum poduri, case si alte constructii. Acestia foloseau unelte precum topoare, ciocane, ferastraie si alte unelte manuale pentru a taia si a prelucra lemnul. Acestia au fost, de asemenea, responsabili pentru construirea si intretinerea podurilor si a altor structuri din lemn. In zilele noastre, macaragiii sunt responsabili pentru construirea si intretinerea structurilor din lemn, precum si pentru repararea si intretinerea acestora. Acestia folosesc, de asemenea, unelte precum topoare, ciocane, ferastraie si alte unelte manuale pentru a taia si prelucra lemnul.
Fisa de post pentru meseria de macaragiu
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: macaragiu, cod COR 834301
Titlu post: Macaragiu
Locatie: ___________
Responsabilitati:
Executa lucrari de macarale, in conformitate cu instructiunile primite;
Asigura inspectia periodica a macaralei si a echipamentelor de lucru;
Executa lucrari de intretinere si reparatii la macarale;
Asigura siguranta si securitatea in timpul operatiunilor de macarale;
Monitorizeaza si verifica echipamentele si materialele folosite in operatiunile de macarale;
Executa alte sarcini conexe, atunci cand este necesar.
Cerinte:
Experienta anterioara in domeniul macaralelor;
Cunostinte tehnice si abilitati practice in operarea macaralelor;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Capacitatea de a lucra in conditii de stres;
Permis de conducere si cunostinte de baza in mecanica.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile
Conducatorii de vehicule si operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc trenurile si autovehiculele sau actioneaza si supravegheaza masinile si echipamentele industriale si agricole ori executa sarcini specifice la bordul navelor si al altor ambarcatiuni de apa.
Operatori la instalatii si utilaje mobile
Operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc, actioneaza si supravegheaza instalatiile si echipamentele motorizate cu destinatie speciala utilizate pentru curatarea sau pregatirea terenului, excavarea, transportarea si imprastierea de pamant, piatra si materiale similare, ridicarea si mutarea de obiecte grele.
Conducatorii de macarale, poduri mobile, lifturi subterane si asimilatii acestora actioneaza si supravegheaza macaralele fixe si mobile si alte echipamente de ridicat.