Cod COR: 834315 - macaragiu portuar
Meseria de macaragiu portuar face parte din grupa de baza: 8343 Conducatori de macarale, poduri mobile, lifturi subterane si asimilati.
Meseria de macaragiu portuar a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Macaragiii portuari sunt responsabili pentru manipularea si transportul marfurilor si bunurilor prin porturi. Acestia folosesc macarale si alte echipamente pentru a ridica, muta si descarca marfurile si bunurile din navele de transport. De-a lungul anilor, macaragiii portuari au devenit mai eficienti si mai productivi, folosind tehnologii mai avansate si echipamente mai performante. Acestia au devenit, de asemenea, mai bine pregatiti si mai bine informati despre cum sa manipuleze si sa transporte marfurile si bunurile in mod corespunzator si in siguranta.
Fisa de post pentru meseria de macaragiu portuar
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: macaragiu portuar, cod COR 834315
Titlu post: Macaragiu portuar
Responsabilitati:
- Asigura manipularea corecta si in siguranta a marfurilor in porturi;
- Asigura descarcarea si incarcarea marfurilor pe nave;
- Utilizeaza macaralele portuare pentru a manipula marfurile;
- Asigura transportul marfurilor pe platformele portuare;
- Asigura inspectia marfurilor si verificarea documentelor;
- Asigura mentinerea si intretinerea macaralelor portuare;
- Asigura respectarea regulilor si procedurilor de securitate in porturi.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul manipularii marfurilor;
- Cunostinte solide despre utilizarea macaralelor portuare;
- Cunostinte despre regulile si procedurile de securitate in porturi;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Permis de conducere si permis de navigatie;
- Cunostinte de limba engleza.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile
Conducatorii de vehicule si operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc trenurile si autovehiculele sau actioneaza si supravegheaza masinile si echipamentele industriale si agricole ori executa sarcini specifice la bordul navelor si al altor ambarcatiuni de apa.
Operatori la instalatii si utilaje mobile
Operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc, actioneaza si supravegheaza instalatiile si echipamentele motorizate cu destinatie speciala utilizate pentru curatarea sau pregatirea terenului, excavarea, transportarea si imprastierea de pamant, piatra si materiale similare, ridicarea si mutarea de obiecte grele.
Conducatorii de macarale, poduri mobile, lifturi subterane si asimilatii acestora actioneaza si supravegheaza macaralele fixe si mobile si alte echipamente de ridicat.