.

Cod COR marangoz cala-tachelagiu


Cod COR marangoz cala-tachelagiu

Cod COR: marangoz cala-tachelagiu

Cod COR: 752212 - marangoz cala-tachelagiu


Meseria de marangoz cala-tachelagiu face parte din grupa de baza: 7522 Ebenisti si asimilati.

Istoria meseriei de marangoz cala-tachelagiu

Marangozul cala-tachelagiu este o meserie veche, care dateaza din secolul al XV-lea. Aceasta meserie a fost practicata in special in regiunile rurale din Romania, unde marangozii cala-tachelagiu au construit case si alte structuri din lemn. Acestia au folosit lemnul pentru a construi usi, ferestre, scari, mobilier si alte elemente decorative. Acestia au folosit, de asemenea, unelte speciale, cum ar fi ferastraul, toporul si ciocanul, pentru a prelucra lemnul. In prezent, aceasta meserie este practicata in mai putine regiuni, dar marangozii cala-tachelagiu sunt inca apreciati pentru calitatea si arta lor.

Model fisa de post: marangoz cala-tachelagiu

Fisa de post pentru meseria de marangoz cala-tachelagiu


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: marangoz cala-tachelagiu, cod COR 752212


Grupa de baza: 7522 Ebenisti si asimilati

Titlu post: Marangoz Cala-Tachelagiu

Descrierea postului:

Marangozul Cala-Tachelagiu este responsabil pentru prelucrarea lemnului pentru a crea produse finisate. Acesta trebuie sa utilizeze scule si echipamente specializate pentru a taia, slefui, asambla si finisa produsele din lemn.

Responsabilitati:

Utilizarea sculelor si echipamentelor specializate pentru a taia, slefui, asambla si finisa produsele din lemn

Verificarea produselor finisate pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile

Utilizarea masuratorilor si a instrumentelor de masura pentru a se asigura ca produsele sunt conforme cu dimensiunile specificate

Utilizarea materialelor si a produselor chimice pentru a prelucra lemnul

Asamblarea produselor din lemn

Mentinerea unui mediu de lucru curat si sigur

Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului

Mentinerea sculelor si a echipamentelor in stare buna de functionare

Lucrul in echipa pentru a se asigura ca produsele sunt finisate la timp si conform specificatiilor

Cerinte:

Experienta anterioara in prelucrarea lemnului

Cunostinte solide despre scule si echipamente specializate

Abilitati de masurare si de citire a planurilor

Abilitati de lucru in echipa

Abilitati de comunicare si relationare

Abilitati de rezolvare a problemelor

Abilitati de urmarire a detaliilor

Abilitati

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 75

  Subgrupa Majora 75

  Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati

  Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 752

  Grupa Minora 752

  Muncitori calificati in tratarea lemnului si asimilati

  Muncitorii calificati in tratarea lemnului si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu tratarea si prelucrarea lemnului, producerea de placi aglomerate, placi dure, placi de izolare, placaje, furnire si produse similare din lemn, executarea, decorarea si repararea mobilierului din lemn, a vehiculelor si a altor produse din lemn. Acestia folosesc unelte manuale specializate si monteaza, opereaza si supravegheaza echipamentele, instalatiile si masinile-unelte de prelucrare a lemnului.

 • COR

  Grupa de baza 7522 Ebenisti si asimilati

  Ebenistii si lucratorii asimilati acestora produc, decoreaza si repara mobilier din lemn, carute si alte vehicule, roti, piese de schimb, accesorii, modele si alte produse din lemn utilizand masini de prelucrare a lemnului, masini-unelte si alte unelte de mana specializate.

 • COD

  COD COR 752212 - marangoz cala-tachelagiu