Cod COR: 722321 - masinist la masini speciale de aschiere
Meseria de masinist la masini speciale de aschiere face parte din grupa de baza: 7223 Reglori si operatori de masini unelte.
Meseria de masinist la masini speciale de aschiere dateaza din secolul al XIX-lea, cand au fost inventate primele masini speciale de aschiere. Acestea au fost folosite pentru a prelucra materiale precum lemnul, metalul si alte materiale dure. Masinistii au fost instruiti sa foloseasca aceste masini pentru a prelucra materialele in forme si dimensiuni precise. Aceste masini au fost folosite pentru a prelucra piese de mobilier, piese de masini si alte produse. In prezent, masinistii la masini speciale de aschiere sunt angajati in industrii precum industria mobila, industria masinilor si industria constructiilor. Ei folosesc masini speciale de aschiere pentru a prelucra piese de mobilier, piese de masini si alte produse. Acestia trebuie sa fie instruiti in utilizarea corecta a masinilor si sa inteleaga tehnologia moderna de prelucrare a materialelor.
Fisa de post pentru meseria de masinist la masini speciale de aschiere
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: masinist la masini speciale de aschiere, cod COR 722321
FISA DE POST
Titlu post: Masinist la masini speciale de aschiere
Departament: Productie
Responsabilitati:
- Operarea masinilor speciale de aschiere, conform instructiunilor de lucru;
- Verificarea si intretinerea masinilor speciale de aschiere;
- Monitorizarea procesului de aschiere si luarea masurilor necesare pentru a se asigura ca produsele sunt fabricate conform specificatiilor;
- Monitorizarea si mentinerea nivelului de stoc al materialelor si al produselor finite;
- Asigurarea unui mediu de lucru curat si sigur;
- Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectia muncii;
- Raportarea oricaror probleme tehnice sau de securitate catre supervisorul direct.
Competente:
- Experienta anterioara in operarea masinilor speciale de aschiere;
- Cunostinte tehnice si abilitati practice in operarea masinilor speciale de aschiere;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de rezolvare a problemelor;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Abilitati de citire si interpretare a documentelor tehnice;
- Abilitati de utilizare a calculatorului.
Atributii:
- Respectarea regulilor si procedurilor de lucru;
- Respectarea termenelor limita;
- Respectarea standardelor de calitate;
- Respectarea normelor de securitate si protectia muncii.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Forjori, matriteri si asimilati
Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.
Reglorii si operatorii de masini unelte regleaza si/sau opereaza diferite masini unelte care sunt utilizate pentru realizarea de tolerante precise.