Cod COR: 212009 - matematician
Meseria de matematician face parte din grupa de baza: 2120 Matematicieni, actuari si statisticieni.
Matematicienii au fost prezenti in istorie de mii de ani. Primii matematicieni au fost egiptenii antici, care au dezvoltat sisteme de numeratie si au inventat geometria. Grecii antici au dezvoltat geometria si au introdus conceptul de axiome. Matematica a fost folosita in mod activ in India antica, unde au fost dezvoltate concepte precum algebra si trigonometrie. in Evul Mediu, matematica a fost folosita in mod activ in Europa, unde au fost dezvoltate concepte precum algebra liniara si calculul diferential. in secolul al XVIII-lea, matematica a fost folosita in mod activ in Europa si in Statele Unite, unde au fost dezvoltate concepte precum teoria numerelor si teoria probabilitatii. in prezent, matematica este folosita in mod activ in toate domeniile stiintei si tehnologiei, de la fizica la informatica. Matematicienii sunt angajati in toate domeniile, de la cercetare la educatie si dezvoltare.
Fisa de post pentru meseria de matematician
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: matematician, cod COR 212009
Titlul postului: Matematician
Scopul postului: Elaborarea si aplicarea de modele matematice si analiza datelor in scopul rezolvarii problemelor practice.
Responsabilitati:
Dezvoltarea si aplicarea de modele matematice si algoritmice pentru analiza datelor si solutionarea problemelor practice.
Interpretarea si prezentarea rezultatelor analizelor matematice intr-un mod clar si concis.
Dezvoltarea si aplicarea de metodologii si tehnici de analiza a datelor.
Realizarea de studii de caz si elaborarea de rapoarte si prezentari in domeniul matematicii.
Identificarea si explorarea de noi oportunitati pentru aplicarea matematicii in diverse domenii si sectoare.
Lucrul in echipa cu alti matematicieni, cercetatori si specialisti in domeniul matematicii pentru a dezvolta solutii si pentru a impartasi cunostinte si expertiza.
Contribuirea la dezvoltarea si implementarea de proiecte si initiative matematice.
Cerinte:
Diploma de licenta sau masterat in matematica sau domenii conexe.
Experienta practica in dezvoltarea si aplicarea de modele matematice si algoritmice pentru analiza datelor si solutionarea problemelor practice.
Cunostinte solide de matematica, statistici si analiza numerica.
Abilitati excelente de analiza si interpretare a datelor si a informatiilor matematice.
Abilitati excelente de utilizare a computerelor si a programelor de analiza si de procesare a datelor.
Capacitatea de a lucra in echipa si de a comunica eficient cu ceilalti membri ai echipei.
Capacitatea de a gestiona mai multe sarcini in acelasi timp si de a prioritiza sarcinile in functie de importanta lor.
Abilitatea de a intelege si de a aplica concepte matematice complexe in diverse domenii si sectoare.
Atitudine pozitiva si proactiva fata de dezvoltarea profesionala si de imbunatatirea abilitatilor si competentelor matematice.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Matematicieni, actuari si statisticieni
Matematicienii, actuarii si statisticienii efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte matematice, actuariale si statistice, teorii, modele si tehnici operationale si aplica aceste cunostinte unei largi game de sarcini in domenii cum ar fi inginerie, afaceri, stiinte sociale si in alte stiinte.
Matematicienii, actuarii si statisticienii efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte matematice, actuariale si statistice, teorii, modele operationale si tehnici de consiliere ori se implica in aplicarea acestor cunostinte in practica in domenii cum ar fi inginerie, afaceri, stiinte sociale si alte stiinte.