Cod COR: 723302 - mecanic utilaj
Meseria de mecanic utilaj face parte din grupa de baza: 7233 Mecanici de masini agricole si industriale.
Mecanicul de utilaj este un profesionist care se ocupa de intretinerea si repararea echipamentelor industriale. Meseria de mecanic de utilaj a existat de cand industria a inceput sa se dezvolte, in secolul al XIX-lea. Acest profesionist a fost responsabil pentru intretinerea si repararea masinilor si echipamentelor folosite in industrie. Acesta a fost necesar pentru a asigura ca masinile si echipamentele functioneaza corect si eficient. in prezent, mecanicii de utilaj sunt responsabili pentru intretinerea si repararea masinilor si echipamentelor folosite in industrie, precum si pentru instalarea si intretinerea sistemelor de control si automatizare. Acest profesionist trebuie sa aiba cunostinte solide despre mecanica, electricitatea si electronica, precum si despre sistemele de control si automatizare.
Fisa de post pentru meseria de mecanic utilaj
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: mecanic utilaj, cod COR 723302
e
Titlu post: Mecanic Utilaje
Responsabilitati:
Efectueaza inspectii periodice si reparatii ale utilajelor si echipamentelor din cadrul companiei;
Identifica si repara defectiunile mecanice ale utilajelor si echipamentelor;
Asambleaza si instaleaza piese si componente noi;
Verifica si inlocuieste piesele uzate;
Testeaza si regleaza utilajele si echipamentele;
Monitorizeaza si mentine nivelul de performanta al utilajelor si echipamentelor;
Asigura intretinerea si curatarea utilajelor si echipamentelor;
Documenteaza toate lucrarile efectuate;
Respecta procedurile de securitate si protectia mediului.
Cerinte:
Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei universitati;
Experienta anterioara in domeniul mecanicii utilajelor;
Cunostinte solide de mecanica si electrica;
Abilitati de diagnosticare si reparare a defectiunilor;
Abilitati de utilizare a echipamentelor si sculelor specifice;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Atentie la detalii si spirit de observatie;
Capacitatea de a lucra in conditii de stres.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Mecanici de masini si utilaje
Mecanicii de masini si utilaje monteaza, instaleaza, intretin si repara motoare, vehicule, masini agricole sau industriale si echipamente mecanice similare.
Mecanicii de masini agricole si industriale se ocupa cu montarea, instalarea, examinarea, intretinerea si repararea motoarelor, masinilor agricole si industriale si echipamentelor mecanice, cu exceptia vehiculelor cu motor, avioanelor si motoarelor electrice.