Cod COR: 815104 - melitator in si canepa
Meseria de melitator in si canepa face parte din grupa de baza: 8151 Operatori la masini si utilaje de filatura.
Meseria de melitator in si canepa a fost practicata de mii de ani. A inceput in Egiptul Antic, unde melitatorii au folosit canepa pentru a face materiale textile. Acestia au folosit canepa pentru a face haine, corturi, panze si alte materiale textile. In Evul Mediu, melitatorii au folosit canepa pentru a face materiale de imbracaminte si materiale de tapiterie. In secolul al XIX-lea, melitatorii au folosit canepa pentru a face materiale de imbracaminte si materiale de tapiterie. In prezent, melitatorii folosesc canepa pentru a face materiale textile, materiale de imbracaminte, materiale de tapiterie si alte produse textile.
Fisa de post pentru meseria de melitator in si canepa
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: melitator in si canepa, cod COR 815104
FISA DE POST
Titlu post: Melitator in si canepa
Descrierea postului:
Melitatorul in si canepa este responsabil pentru prelucrarea si pregatirea materialelor textile din canepa si in. Acesta trebuie sa pregateasca materialele textile pentru a fi folosite in productia de produse textile.
Responsabilitati:
Preluarea materialelor textile din canepa si in si pregatirea lor pentru productie;
Verificarea calitatii materialelor textile;
Operarea masinilor de prelucrare a materialelor textile;
Monitorizarea procesului de prelucrare a materialelor textile;
Asigurarea respectarii standardelor de calitate;
Mentinerea curateniei in zona de lucru;
Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului.
Cerinte:
Experienta anterioara in prelucrarea materialelor textile;
Cunostinte de baza in utilizarea masinilor de prelucrare a materialelor textile;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de organizare si planificare;
Atentie la detalii si spirit de observatie;
Capacitatea de a lucra in conditii de stres.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele
Operatorii la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele actioneaza si supravegheaza diverse tipuri de utilaje care pregatesc, prelucreaza si trateaza fibrele, firele, pielea, blana; produc, modifica si repara incaltamintea, articolele de imbracaminte si fabrica sau curata materialele textile ori blana si articolele din piele.
Operatorii la masinile si utilajele de filatura actioneaza si supravegheaza masinile care pregatesc fibrele si fileaza, rasucesc si infasoara firele din fibre textile naturale. Acestea rasucesc doua sau mai multe fire pentru obtinerea unor fire mai rezistente si trateaza materialele textile pentru a le face compacte si rezistente la apa.