Cod COR: 211204 - meteorolog aeronautic
Meseria de meteorolog aeronautic face parte din grupa de baza: 2112 Meteorologi.
Meseria de meteorolog aeronautic a luat nastere in anii 1920, cand a fost introdusa in cadrul Serviciului de Meteorologie al Armatei SUA. Acest serviciu a fost creat pentru a furniza informatii meteorologice pentru aviatia militara si a fost primul serviciu de meteorologie aeronautica din lume. In anii 1930, meteorologia aeronautica a devenit o disciplina recunoscuta si a fost introdusa in programele de educatie aeronautica. In anii 1940, meteorologia aeronautica a fost introdusa in programele de educatie aeronautica si a fost folosita pentru a furniza informatii meteorologice pentru aviatia civila. In prezent, meteorologia aeronautica este folosita pentru a furniza informatii meteorologice pentru aviatia civila si militara, precum si pentru a prevedea conditiile meteorologice si a oferi informatii despre vremea si traficul aerian.
Fisa de post pentru meseria de meteorolog aeronautic
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: meteorolog aeronautic, cod COR 211204
Fisa de post pentru Meteorolog Aeronautic ar putea fi urmatoarea:
Titlu post: Meteorolog Aeronautic
Responsabilitati:
Realizarea de previziuni meteorologice pentru aviatie si raportarea conditiilor meteorologice actuale si previzionate pentru piloti si dispecerii de zbor
Interpretarea si utilizarea datelor colectate din diferite surse, cum ar fi sateliti meteorologici, radare, sonde meteorologice si observatii din teren pentru a realiza previziuni meteorologice precise
Comunicarea cu dispecerii de zbor si alti membri ai personalului aeronautic cu privire la conditiile meteorologice actuale si previzionate
Participarea la dezvoltarea si imbunatatirea instrumentelor si metodelor de previziune a vremii pentru aviatie
Monitorizarea evolutiei fenomenelor meteorologice si climatice care pot afecta siguranta zborurilor
Cerinte:
Licenta sau master in meteorologie sau domenii similare
Cunoastere avansata a matematicii si a statisticii
Cunoasterea programelor de calcul si software-urilor utilizate in meteorologie si aeronautica
Abilitati excelente de comunicare verbala si scrisa in limba romana si engleza
Experienta in modelarea si previzionarea fenomenelor meteorologice si climatice pentru aviatie
Cunoasterea normelor si procedurilor de aviatie si aeronautice
Capacitatea de a lucra in echipa si de a fi flexibil si adaptabil la cerintele de lucru
Dorinta de a invata si de a fi mereu la curent cu noile tehnologii si metode de lucru in domeniul meteorologiei si aeronauticii.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Specialisti in fizica si stiinta pamantului
Specialistii in fizica si stiinta pamantului efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geologie si geofizica.
Meteorologii pregatesc pe termen lung sau scurt prognoza meteo utilizata in aviatie, transport maritim, agricultura si alte domenii, precum si pentru informarea publicului larg. Acestia desfasoara activitati de cercetare legate de compozitia, structura si dinamica atmosferei.