.

Cod COR ministru


Cod COR ministru

Cod COR: ministru

Cod COR: 111134 - ministru


Meseria de ministru face parte din grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului.

Istoria meseriei de ministru

Ministrul este o functie veche, care dateaza din antichitate. In Imperiul Roman, ministrii erau responsabili pentru administrarea afacerilor publice si a legilor. In Evul Mediu, ministrii erau responsabili pentru aplicarea legilor si a drepturilor regale. In secolul al XVIII-lea, ministrii au devenit responsabili pentru aplicarea politicilor guvernamentale si pentru coordonarea activitatilor guvernamentale. In secolul al XIX-lea, ministrii au devenit responsabili pentru aplicarea politicilor guvernamentale si pentru coordonarea activitatilor guvernamentale. In prezent, ministrii sunt responsabili pentru aplicarea politicilor guvernamentale si pentru coordonarea activitatilor guvernamentale, precum si pentru reprezentarea intereselor guvernamentale in fata altor guverne si organizatii internationale.

Model fisa de post: ministru

Fisa de post pentru meseria de ministru


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: ministru, cod COR 111134


Grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului

Iata o posibila fisa de post pentru functia de Ministru:

Titlu post: Ministru

Descrierea postului:

Ministrul este unul dintre cei mai inalti oficiali dintr-un guvern, care este responsabil de gestionarea si coordonarea activitatii unui minister sau a unui departament guvernamental. El/ea trebuie sa se asigure ca politicile si programele ministerului sunt implementate eficient si eficace, iar resursele sunt utilizate in mod responsabil.

Responsabilitatile si indatoririle:

- Conduce ministerul si coordoneaza activitatile acestuia
- Dezvolta si implementeaza politicile si programele ministerului
- Asigura respectarea legii si a politicilor guvernamentale
- Identifica si solutioneaza problemele si provocarile in domeniul ministerului
- Colaboreaza cu alti membri ai guvernului si cu liderii din sectorul privat si cel public pentru a realiza obiectivele guvernamentale
- Comunica si interactioneaza cu mass-media si cu publicul pentru a informa si a educa cu privire la politicile si programele ministerului
- Gestioneaza resursele ministerului si asigura utilizarea eficienta si eficace a acestora

Cerinte:

- Diploma universitara intr-un domeniu relevant (de exemplu, economie, administrare publica, drept, stiinte politice)
- Experienta de lucru in sectorul public, in pozitii de conducere sau in functii similare
- Cunoasterea profunda a politicilor si a proceselor guvernamentale
- Abilitati excelente de comunicare, negociere si conducere
- Capacitatea de a lua decizii rapide si de a gestiona problemele complexe
- Etica profesionala si integritate impecabile
- Capacitatea de a colabora cu diferite parti interesate si de a construi relatii de incredere cu acestea
- Capacitatea de a intelege si de a gestiona bugetele si resursele ministerului

Aceasta este doar o schita generala de fisa de post pentru functia de Ministru. Detaliile exacte pot varia in functie de cerintele si conditiile specifice pentru fiecare pozitie in parte.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 11

  Subgrupa Majora 11

  Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

 • 111

  Grupa Minora 111

  Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COR

  Grupa de baza 1111 Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COD

  COD COR 111134 - ministru