Cod COR: 712203 - mozaicar (exclusiv restaurator)
Meseria de mozaicar (exclusiv restaurator) face parte din grupa de baza: 7122 Parchetari, linolisti, mozaicari, faiantari si asimilati.
Meseria de mozaicar (exclusiv restaurator) se remarca prin istoria sa indelungata, care se intinde de-a lungul secolelor. Mozaicul a fost folosit inca din antichitate, in Grecia si Roma, pentru a decora templele si edificiile publice. Aceste mozaicuri erau realizate din bucati mici de ceramica, marmura, sticla si alte materiale. in Evul Mediu, mozaicul a fost folosit pentru a decora bisericile si palatele. in secolul al XVIII-lea, mozaicul a fost folosit in mod regulat in constructii si restaurari. in secolul al XIX-lea, mozaicul a fost folosit in mod regulat in constructii si restaurari, iar in secolul al XX-lea, mozaicul a devenit o arta populara. in prezent, mozaicarii sunt specializati in restaurarea mozaicurilor vechi si in crearea de noi mozaicuri. Ei folosesc materiale precum ceramica, marmura, sticla, piatra si alte materiale pentru a crea mozaicuri unice si frumoase.
Fisa de post pentru meseria de mozaicar (exclusiv restaurator)
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: mozaicar (exclusiv restaurator), cod COR 712203
Postul: Mozaicar (exclusiv restaurator)
Responsabilitati:
- Restaurarea mozaicurilor vechi si deteriorate, folosind tehnici si materiale adecvate;
- Crearea de noi mozaicuri, folosind materiale adecvate;
- Asamblarea si lipirea bucatilor de mozaic;
- Aplicarea unor finisaje adecvate;
- Mentinerea unui mediu de lucru curat si organizat;
- Respectarea standardelor de calitate si siguranta.
Competente:
- Experienta in restaurarea mozaicurilor;
- Cunostinte de baza in tehnici de restaurare;
- Abilitati de lucru cu materiale delicate;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de comunicare;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Abilitati de rezolvare a problemelor.
Calificari:
- Diploma de liceu sau echivalent;
- Experienta anterioara in domeniul restaurarii mozaicurilor;
- Certificat de calificare in domeniul restaurarii mozaicurilor.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni
Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori la lucrari de finisare si asimilati
Muncitorii constructori la lucrari de finisare si asimilatii acestora se ocupa cu aplicarea sau instalarea, intretinerea si repararea acoperisurilor, podelelor, peretilor, sistemelor de izolatie, instalarea geamurilor in ferestre sau alte cadre, precum si a instalatiilor sanitare, tubulaturii si a sistemelor electrice din cladiri si alte structuri.
Parchetarii, linolistii, mozaicarii si faiantarii instaleaza, intretin si repara podele, acopera pardoseli, pereti si alte suprafete cu placi sau panouri de mozaic, pentru scopuri decorative ori de alta natura.