.

Cod COR navigator dirijare nonradar


Cod COR navigator dirijare nonradar

Cod COR: navigator dirijare nonradar

Cod COR: 315407 - navigator dirijare nonradar


Meseria de navigator dirijare nonradar face parte din grupa de baza: 3154 Controlori de trafic aerian.

Istoria meseriei de navigator dirijare nonradar

Navigarea dirijata nonradar este o meserie veche, care dateaza din anii 1800. Aceasta meserie a fost folosita pentru a ajuta navigatorii sa se orienteze in mare, folosind instrumente precum busola, sextantul si alte instrumente de navigare. Aceste instrumente au fost folosite pentru a determina pozitia si directia navigatorului, precum si pentru a identifica obiectivele si pericolele. in anii 1950, navigarea dirijata nonradar a fost inlocuita de navigarea radar, care a oferit navigatorilor o mai mare precizie si o mai mare acuratete. Cu toate acestea, navigarea dirijata nonradar este inca folosita in anumite situatii, cum ar fi navigarea in apele stramte sau in apele in care radarul nu poate fi folosit.

Model fisa de post: navigator dirijare nonradar

Fisa de post pentru meseria de navigator dirijare nonradar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: navigator dirijare nonradar, cod COR 315407


Grupa de baza: 3154 Controlori de trafic aerian

Fisa de post pentru meseria de navigator dirijare nonradar include urmatoarele informatii:

Titlul postului: Navigator Dirijare Nonradar

Departament: Control Trafic Aerian

Raporteaza catre: Supervizorul de Control Trafic Aerian

Scopul postului: Navigatorul dirijare nonradar are responsabilitatea de a asigura siguranta si eficienta traficului aerian prin ghidarea aeronavelor in spatiul aerian, utilizand proceduri nonradar.

Responsabilitati si sarcini:

- Monitorizeaza si dirijeaza traficul aerian prin intermediul procedurilor nonradar, asigurand siguranta si eficienta zborurilor
- Comunica cu pilotii aeronavelor pentru a le oferi informatii despre conditiile meteorologice, rutele de zbor si alte informatii relevante
- Asigura respectarea procedurilor de zbor si a regulilor de trafic aerian
- Identifica si raporteaza situatiile de urgenta sau incidentele de trafic aerian
- Colaboreaza cu ceilalti membri ai echipei de control trafic aerian pentru a asigura o coordonare eficienta a traficului aerian
- Participa la sesiuni de formare si instruire pentru a-si imbunatati cunostintele si abilitatile in domeniul controlului traficului aerian

Cerinte:

- Studii superioare in domeniul aviatiei sau experienta relevanta in controlul traficului aerian
- Cunostinte solide despre procedurile de zbor si regulile de trafic aerian
- Abilitati excelente de comunicare si coordonare
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a lua decizii rapide si eficiente
- Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu alti membri ai echipei de control trafic aerian
- Cunostinte solide despre limba engleza

Aceasta fisa de post pentru navigator dirijare nonradar poate fi utilizata de catre companiile aeriene sau de catre autoritatile de control trafic aerian pentru a recruta si selecta candidatii potriviti pentru aceasta pozitie.

 • 3

  Grupa Majora 3

  Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

  Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.

 • 31

  Subgrupa Majora 31

  Specialisti asimilati in stiinta si inginerie

  Specialistii asimilati in stiinta si inginerie indeplinesc sarcinile tehnice legate de activitatea de cercetare si metodele operationale in domeniul stiintei si ingineriei. Acestia supravegheaza si controleaza aspectele tehnice si operationale ale activitatii de minerit, industriei prelucratoare, constructiilor si alte operatiuni de inginerie, precum si exploatarea echipamentului tehnic, inclusiv aeronave si nave.

 • 315

  Grupa Minora 315

  Controlori si operatori pentru trafic naval si aerian

  Controlorii si operatorii pentru trafic naval si aerian comanda si navigheaza nave si aeronave, indeplinesc activitati tehnice pentru a asigura deplasarea sigura si eficienta, dezvolta sisteme electrice, electromecanice si de control computerizat al aerului.

 • COR

  Grupa de baza 3154 Controlori de trafic aerian

  Controlorii de trafic aerian coordoneaza direct traficul avioanelor in spatiul aerian si la sol, folosind sisteme radio, radar si de semnalizare luminoasa, si furnizeaza informatii relevante pentru operarea aeronavelor.

 • COD

  COD COR 315407 - navigator dirijare nonradar