Cod COR: 731407 - olar ceramica (artizanat)
Meseria de olar ceramica (artizanat) face parte din grupa de baza: 7314 Olari si lucratori asimilati.
Meseria de olar ceramica (artizanat) se remarca prin istoria sa lunga si bogata. Aceasta meserie a fost practicata de mii de ani, incepand cu perioada neolitica. Oamenii au folosit lutul pentru a face vase si alte obiecte ceramice, folosind tehnici simple, cum ar fi modelarea manuala si arsul. Aceste tehnici au fost perfectionate in timp, iar olarul ceramica a devenit unul dintre cei mai importanti artizani. In prezent, olarul ceramica foloseste tehnici mai sofisticate, cum ar fi turnarea, modelarea cu mana si arsul, pentru a crea obiecte decorative si utilitare. Acesti artizani folosesc luturi speciale si glazuri pentru a crea produse unice si de calitate.
Fisa de post pentru meseria de olar ceramica (artizanat)
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: olar ceramica (artizanat), cod COR 731407
Titlu post: Olar Ceramica
Descrierea postului:
Olarul Ceramica este responsabil pentru crearea produselor ceramice prin modelarea, turnarea, uscarea si finisarea lor. Acesta trebuie sa creeze produse ceramice unice si decorative, folosind tehnici traditionale si moderne.
Responsabilitati:
- Modelarea produselor ceramice prin turnare, modelare manuala sau prin utilizarea masinilor de modelare
- Uscarea produselor ceramice in cuptoare speciale
- Finisarea produselor ceramice prin vopsire, luciu, aplicarea de glazuri si alte tehnici
- Asamblarea produselor ceramice
- Mentinerea unui mediu de lucru curat si sigur
- Respectarea standardelor de calitate si a termenelor de livrare
- Mentinerea inventarului de materiale si a echipamentelor
- Participarea la expozitii si targuri de produse ceramice
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul olaritului ceramica
- Cunostinte de baza in tehnici de modelare si finisare
- Abilitati de lucru in echipa
- Abilitati de comunicare si relationare
- Abilitati de organizare si planificare
- Abilitati de rezolvare a problemelor
- Abilitati de utilizare a echipamentelor si a materialelor
- Atentie la detalii si creativitate
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.
Olarii si lucratorii asimilati acestora confectioneaza obiecte din ceramica, vase de portelan, obiecte sanitare, caramizi, tigle si discuri abrazive, realizate manual sau cu ajutorul masinilor.