.

Cod COR operator albitor textile


Cod COR operator albitor textile

Cod COR: operator albitor textile

Cod COR: 815405 - operator albitor textile


Meseria de operator albitor textile face parte din grupa de baza: 8154 Operatori la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile.

Istoria meseriei de operator albitor textile

Meseria de operator albitor textile se refera la procesul de albire a materialelor textile, cum ar fi bumbacul, inul, lana si matasea. Procesul de albire a fost folosit de mii de ani pentru a face materialele textile mai albe si mai stralucitoare. in Evul Mediu, albirea a fost realizata prin folosirea de produse chimice, cum ar fi sulfatul de sodiu si carbonatul de calciu. in secolul al XIX-lea, albirea a devenit mai sofisticata, folosind produse chimice mai complexe si mai putin toxice. in prezent, operatorii albitori textile folosesc produse chimice speciale si tehnologii avansate pentru a albi materialele textile. Acest proces poate fi realizat manual sau automatizat, in functie de nevoile producatorului. Operatorii albitori textile trebuie sa fie bine pregatiti pentru a intelege si aplica tehnologia moderna de albire a materialelor textile.

Model fisa de post: operator albitor textile

Fisa de post pentru meseria de operator albitor textile


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: operator albitor textile, cod COR 815405


Grupa de baza: 8154 Operatori la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile

Titlu post: Operator Albitor Textile

Descrierea postului:

Operatorul Albitor Textile este responsabil pentru prelucrarea materialelor textile prin albirea acestora. Acesta trebuie sa asigure ca produsele textile sunt albite in conformitate cu standardele de calitate si sa respecte procedurile de lucru.

Responsabilitati:

Preia materialele textile si le prelucreaza prin albire;

Monitorizeaza procesul de albire si asigura ca produsele textile sunt albite in conformitate cu standardele de calitate;

Verifica produsele textile albite pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile;

Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor si a spatiului de lucru;

Respecta procedurile de lucru si regulile de securitate;

Monitorizeaza stocurile de materiale si consumabile si asigura reumplerea acestora;

Executa alte sarcini conexe, atunci cand este necesar.

Cerinte:

Experienta anterioara in domeniul albirii textile;

Cunostinte solide despre produsele textile si procesele de albire;

Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

Abilitati de organizare si planificare;

Atentie la detalii si spirit de observatie;

Capacitatea de a lucra in conditii de stres.

 • 8

  Grupa Majora 8

  Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

  Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

 • 81

  Subgrupa Majora 81

  Operatori la masini si instalatii

  Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.

 • 815

  Grupa Minora 815

  Operatori la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele

  Operatorii la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele actioneaza si supravegheaza diverse tipuri de utilaje care pregatesc, prelucreaza si trateaza fibrele, firele, pielea, blana; produc, modifica si repara incaltamintea, articolele de imbracaminte si fabrica sau curata materialele textile ori blana si articolele din piele.

 • COR

  Grupa de baza 8154 Operatori la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile

  Operatorii la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile actioneaza si supravegheaza masinile care albesc, vopsesc sau efectueaza alte tratamente firelor, fibrelor ori stofelor.

 • COD

  COD COR 815405 - operator albitor textile