Cod COR: 816033 - operator la fabricarea zaharului
Meseria de operator la fabricarea zaharului face parte din grupa de baza: 8160 Operatori la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare.
Meseria de operator la fabricarea zaharului dateaza din secolul al XVIII-lea, cand a fost introdusa in Europa. Procesul de fabricare a zaharului a evoluat de-a lungul anilor, de la extragerea zaharului din trestie de zahar la fabricarea zaharului din sfecla. Operatorii la fabricarea zaharului sunt responsabili pentru monitorizarea si controlul procesului de fabricare a zaharului, de la prelucrarea materiilor prime la ambalarea si etichetarea produsului finit. Operatorii trebuie sa fie familiarizati cu toate etapele procesului de fabricare a zaharului si sa fie capabili sa identifice si sa rezolve orice probleme care pot aparea in timpul procesului. Operatorii trebuie sa fie atenti la detalii si sa aiba abilitati de comunicare si de lucru in echipa.
Fisa de post pentru meseria de operator la fabricarea zaharului
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator la fabricarea zaharului, cod COR 816033
FISA DE POST
Titlu post: Operator la fabricarea zaharului
Responsabilitati:
Monitorizarea procesului de fabricare a zaharului, asigurandu-se ca toate etapele sunt efectuate corect si la timp;
Operarea echipamentelor si utilajelor folosite in procesul de fabricare a zaharului;
Verificarea calitatii produselor finite si a materiilor prime;
Mentinerea curateniei si a ordinii in zona de productie;
Asigurarea respectarii normelor de siguranta si a regulilor de protectia muncii;
Raportarea oricaror probleme tehnice sau de calitate catre supervisorul de productie;
Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.
Competente:
Cunostinte tehnice si experienta in domeniul fabricarii zaharului;
Abilitati de operare a echipamentelor si utilajelor folosite in procesul de fabricare a zaharului;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de rezolvare a problemelor;
Abilitati de organizare si planificare;
Abilitati de citire si interpretare a documentelor tehnice;
Cunostinte de baza in domeniul sigurantei si protectiei muncii.
Calificari:
Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei universitati;
Certificat de calificare in domeniul fabricarii zaharului;
Experienta anterioara in domeniul fabricarii zaharului constituie un avantaj.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare
Operatorii la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare actioneaza si supravegheaza masinile utilizate la sacrificarea animalelor, transarea carnii, coacerea, congelarea, incalzirea, macinarea, amestecarea si alte procese de preparare a produselor alimentare, bauturilor si frunzelor de tutun.
Operatorii la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare actioneaza si supravegheaza masinile utilizate la sacrificarea animalelor, transarea carnii, coacerea, congelarea, incalzirea, macinarea, amestecarea si alte procese de preparare a produselor alimentare, bauturilor si frunzelor de tutun.