Cod COR: 732209 - operator la masina electronica de gravat
Meseria de operator la masina electronica de gravat face parte din grupa de baza: 7322 Tipografi.
Operatorii la masina electronica de gravat sunt persoane care utilizeaza tehnologia avansata pentru a grava sau marca produsele. Acestia folosesc masini electronice de gravat pentru a crea imagini, simboluri sau texte pe produsele din metal, plastic sau lemn. Aceasta tehnica a fost folosita pentru prima data in anii 1950, cand a fost inventata prima masina electronica de gravat. Acestea au fost folosite in mod initial pentru a marca produsele din metal, dar au fost dezvoltate ulterior pentru a marca produse din plastic si lemn. Aceste masini sunt folosite in prezent in industria de productie pentru a marca produsele si pentru a le oferi un aspect profesional.
Fisa de post pentru meseria de operator la masina electronica de gravat
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator la masina electronica de gravat, cod COR 732209
Postul: Operator la masina electronica de gravat
Responsabilitati:
- Operarea masinii electronice de gravat pentru a realiza produsele solicitate;
- Monitorizarea si reglarea parametrilor masinii electronice de gravat pentru a asigura calitatea produselor;
- Verificarea produselor finisate pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile;
- Mentinerea masinii electronice de gravat in stare buna de functionare;
- Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru;
- Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului.
Competente:
- Experienta anterioara in operarea masinilor electronice de gravat;
- Cunostinte de baza in utilizarea echipamentelor electronice;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de rezolvare a problemelor;
- Abilitati de citire si interpretare a documentatiei tehnice;
- Abilitati de a lucra cu precizie si atentie la detalii.
Atributii:
- Respectarea procedurilor de lucru si a regulilor de securitate;
- Respectarea termenelor limita pentru livrarea produselor;
- Respectarea standardelor de calitate si a cerintelor clientilor;
- Raportarea oricaror probleme tehnice sau de calitate catre supervisor.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Lucratori poligrafi
Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).
Tipografii monteaza si actioneaza presele digitale, presele de tipar inalt, presele litografice, masinile de tipar flexografice, masinile de tipar adanc (gravura), presele de ziare si alte prese de imprimare (tiparit).