Cod COR: 815201 - operator la masini de tricotat rectiliniu
Meseria de operator la masini de tricotat rectiliniu face parte din grupa de baza: 8152 Operatori la masini de tesut si tricotat.
Operatorii la masinile de tricotat rectilinii au o istorie indelungata. Acestea au fost folosite pentru prima data in anii 1800, cand au fost inventate pentru a face tricotaje mai rapide si mai precise. Aceste masini au evoluat de-a lungul anilor, devenind mai automate si mai eficiente. Operatorii la masinile de tricotat rectilinii sunt responsabili pentru a opera masinile, ajustarea si reglarea acestora si pentru a monitoriza productia. Ei trebuie sa aiba cunostinte despre cum sa utilizeze masinile si sa fie capabili sa detecteze si sa rezolve problemele care pot aparea. Operatorii trebuie sa fie atenti la detalii si sa aiba abilitati de comunicare si de lucru in echipa.
Fisa de post pentru meseria de operator la masini de tricotat rectiliniu
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator la masini de tricotat rectiliniu, cod COR 815201
Postul: Operator la masini de tricotat rectiliniu
Responsabilitati:
Operarea masinilor de tricotat rectiliniu pentru a produce produse textile de calitate
Monitorizarea si reglarea parametrilor de functionare a masinilor pentru a asigura productia de produse de calitate
Verificarea produselor finite pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile
Mentinerea masinilor in stare buna de functionare prin curatarea si intretinerea periodica
Raportarea oricaror defecte sau probleme tehnice catre supervisor
Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectia muncii
Competente:
Experienta anterioara in operarea masinilor de tricotat rectiliniu
Cunostinte de baza in mecanica si electricitate
Abilitati de comunicare si lucru in echipa
Abilitati de rezolvare a problemelor
Capacitatea de a lucra in conditii de stres
Atentie la detalii si abilitati de organizare
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele
Operatorii la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele actioneaza si supravegheaza diverse tipuri de utilaje care pregatesc, prelucreaza si trateaza fibrele, firele, pielea, blana; produc, modifica si repara incaltamintea, articolele de imbracaminte si fabrica sau curata materialele textile ori blana si articolele din piele.
Operatorii la masinile de tesut si tricotat actioneaza si supravegheaza masinile de tesut si tricotat care prelucreaza firele in produse tesute, netesute si tricotate, cum ar fi stofe, dantele, covoare, franghii, tesaturi pentru uz industrial, pasmanterie si articole de imbracaminte tricotate, sau care cos si brodeaza tesaturi.