Cod COR: 752328 - operator la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului
Meseria de operator la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului face parte din grupa de baza: 7523 Reglori si operatori la masini de prelucrat lemn.
Operatorii la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului sunt specializati in prelucrarea lemnului prin utilizarea masinilor unelte cu comanda numerica. Acestia folosesc masini unelte cu comanda numerica pentru a prelucra lemnul in forme si dimensiuni precise. Acestia pot prelucra lemnul in piese de mobilier, piese de constructii, piese de decoratiuni si alte produse din lemn. Istoria meseriei de operator la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului se intinde pe o perioada de aproximativ doua secole. Primii operatori la masini unelte cu comanda numerica au fost angajati in anii 1800, cand au fost introduse primele masini unelte cu comanda numerica. Acestea au fost folosite pentru a prelucra lemnul in piese de mobilier si piese de constructii. In anii 1900, masinile unelte cu comanda numerica au devenit mai avansate si au fost folosite pentru a prelucra lemnul in produse decorative si produse de artizanat. In prezent, operatorii la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului sunt specializati in prelucrarea lemnului in produse decorative, produse de artizanat si produse de constructii.
Fisa de post pentru meseria de operator la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului, cod COR 752328
Post: Operator la masini unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului
Responsabilitati:
- Operarea masinilor unelte cu comanda numerica in prelucrarea lemnului;
- Monitorizarea procesului de prelucrare si asigurarea calitatii produselor finite;
- Verificarea si reglarea parametrilor de prelucrare;
- Mentinerea masinilor in stare buna de functionare;
- Executarea operatiilor de intretinere si reparatii minore;
- Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectia muncii;
- Respectarea standardelor de calitate si a termenelor de livrare.
Cerinte:
- Experienta anterioara in operarea masinilor unelte cu comanda numerica;
- Cunostinte tehnice in prelucrarea lemnului;
- Abilitati de intretinere si reparatii minore;
- Abilitati de citire si interpretare a planurilor tehnice;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de comunicare si relationare;
- Atentie la detalii si spirit de observatie;
- Capacitate de a lucra sub presiune.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati
Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in tratarea lemnului si asimilati
Muncitorii calificati in tratarea lemnului si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu tratarea si prelucrarea lemnului, producerea de placi aglomerate, placi dure, placi de izolare, placaje, furnire si produse similare din lemn, executarea, decorarea si repararea mobilierului din lemn, a vehiculelor si a altor produse din lemn. Acestia folosesc unelte manuale specializate si monteaza, opereaza si supravegheaza echipamentele, instalatiile si masinile-unelte de prelucrare a lemnului.
Reglorii si operatorii la masini de prelucrat lemn monteaza si monitorizeaza masinile automate sau semiautomate de prelucrat lemnul, cum ar fi masini de taiere de precizie, masini de rindeluit, masini de alezat, strunguri si masini de sculptat in lemn pentru fabricarea sau repararea pieselor din lemn pentru mobilier, accesorii si alte produse din lemn.