Cod COR: 732210 - operator la masinile de fotoculegere (monofoto)
Meseria de operator la masinile de fotoculegere (monofoto) face parte din grupa de baza: 7322 Tipografi.
Meseria de operator la masinile de fotocopiere (monofoto) a fost inventata in anii 1950, cand a fost introdusa prima masina de fotocopiere. Acestea au fost folosite pentru a copia documente si imagini pe hartie. Operatorii de masini de fotocopiere au fost responsabili de operarea si intretinerea acestor masini, precum si de asigurarea calitatii produselor finale. In anii 1980, au fost introduse masinile de fotocopiere cu mai multe functii, care au permis operatorilor sa efectueze mai multe operatii in acelasi timp. Aceste masini au fost dotate cu tehnologii avansate, cum ar fi sisteme de scanare si imprimare, care au facut ca procesul de fotocopiere sa fie mai rapid si mai eficient. In prezent, operatorii de masini de fotocopiere sunt responsabili de operarea si intretinerea acestor masini, precum si de asigurarea calitatii produselor finale.
Fisa de post pentru meseria de operator la masinile de fotoculegere (monofoto)
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator la masinile de fotoculegere (monofoto), cod COR 732210
FISA DE POST
Titlu post: Operator la masinile de fotocopiere (monofoto)
Responsabilitati:
- Operarea masinilor de fotocopiere (monofoto) pentru a realiza copii de calitate a documentelor;
- Verificarea si intretinerea periodica a masinilor de fotocopiere;
- Monitorizarea si controlul calitatii produselor;
- Asigurarea unui flux continuu de lucru;
- Mentinerea unui nivel ridicat de curatenie si ordine in zona de lucru;
- Respectarea procedurilor si regulilor de securitate.
Competente:
- Cunostinte tehnice si experienta in operarea masinilor de fotocopiere;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Abilitati de rezolvare a problemelor;
- Abilitati de a lucra cu precizie si atentie la detalii;
- Abilitati de a lucra in conditii de stres.
Cerinte:
- Diploma de liceu sau echivalent;
- Experienta anterioara in domeniu;
- Cunostinte de baza in informatica;
- Disponibilitatea de a lucra in ture de noapte si in weekenduri.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Lucratori poligrafi
Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).
Tipografii monteaza si actioneaza presele digitale, presele de tipar inalt, presele litografice, masinile de tipar flexografice, masinile de tipar adanc (gravura), presele de ziare si alte prese de imprimare (tiparit).