.

Cod COR operator piuar


Cod COR operator piuar

Cod COR: operator piuar

Cod COR: 815418 - operator piuar


Meseria de operator piuar face parte din grupa de baza: 8154 Operatori la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile.

Istoria meseriei de operator piuar

Operatorul piuar este o meserie veche, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Aceasta meserie a fost inventata in Anglia, unde a fost folosita pentru a ajuta la transportul marfurilor si persoanelor pe canalele navigabile. Operatorii piuar foloseau o barca cu un cablu si un cablu de tractiune pentru a trage navele si barcile pe canale. Acestia foloseau o piua pentru a controla cablul de tractiune si pentru a-l trage pe cablu. Acestia erau platiti pentru a trage navele si barcile pe canale si pentru a le ajuta sa navigheze in siguranta. Cu timpul, aceasta meserie a evoluat si a devenit mai sofisticata, iar operatorii piuar au inceput sa foloseasca motoare electrice si sisteme de control computerizate pentru a trage navele si barcile pe canale. Acestia sunt inca folositi astazi pentru a ajuta la transportul marfurilor si persoanelor pe canalele navigabile.

Model fisa de post: operator piuar

Fisa de post pentru meseria de operator piuar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: operator piuar, cod COR 815418


Grupa de baza: 8154 Operatori la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile

Post: Operator Piuar

Responsabilitati:

- Operarea echipamentelor de piuar si asigurarea functionarii corecte a acestora;

- Monitorizarea si mentinerea parametrilor de functionare ai echipamentelor;

- Verificarea si inlocuirea componentelor defecte;

- Executarea operatiilor de intretinere si reparatii;

- Monitorizarea si raportarea oricaror defectiuni sau probleme tehnice;

- Executarea operatiilor de curatare si intretinere a echipamentelor;

- Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului;

- Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.

Cerinte:

- Experienta anterioara in domeniul piuarului;

- Cunostinte tehnice si abilitati de intretinere si reparatii;

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

- Capacitatea de a lucra in conditii de stres;

- Atentie la detalii si abilitati de organizare;

- Cunostinte de baza in utilizarea calculatorului.

 • 8

  Grupa Majora 8

  Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

  Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

 • 81

  Subgrupa Majora 81

  Operatori la masini si instalatii

  Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.

 • 815

  Grupa Minora 815

  Operatori la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele

  Operatorii la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele actioneaza si supravegheaza diverse tipuri de utilaje care pregatesc, prelucreaza si trateaza fibrele, firele, pielea, blana; produc, modifica si repara incaltamintea, articolele de imbracaminte si fabrica sau curata materialele textile ori blana si articolele din piele.

 • COR

  Grupa de baza 8154 Operatori la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile

  Operatorii la masini de curatat, albit si vopsit materiale textile actioneaza si supravegheaza masinile care albesc, vopsesc sau efectueaza alte tratamente firelor, fibrelor ori stofelor.

 • COD

  COD COR 815418 - operator piuar