Cod COR: 811303 - operator-prospector lucrari geologice si geofizice
Meseria de operator-prospector lucrari geologice si geofizice face parte din grupa de baza: 8113 Operatori la instalatii de foraj si sonde de extractie a titeiului.
Operatorul-prospector lucrari geologice si geofizice este o profesie veche, care se remarca prin cercetarea si explorarea terenurilor pentru a identifica si evalua resursele naturale. Acestia folosesc tehnici geologice si geofizice pentru a determina locatia, cantitatea si calitatea resurselor naturale. Acestia pot folosi metode de cercetare precum sondaje, scanari seismice, analize de sol si alte tehnici pentru a obtine informatii despre subsol. Acestia pot folosi, de asemenea, echipamente specializate, cum ar fi sondele, pentru a obtine informatii despre structura si compozitia subsolului. Acestia pot, de asemenea, sa utilizeze tehnologii informatice pentru a analiza datele obtinute si pentru a face recomandari privind utilizarea resurselor naturale. Acestia pot, de asemenea, sa ofere consultanta si sa faca recomandari privind managementul resurselor naturale.
Fisa de post pentru meseria de operator-prospector lucrari geologice si geofizice
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator-prospector lucrari geologice si geofizice, cod COR 811303
Denumirea postului: Operator-prospector lucrari geologice si geofizice
Departamentul: Geologie
Subordonat: Directorul departamentului
Responsabilitati:
Executa lucrari de prospectare geologica si geofizica in conformitate cu planul de lucru si procedurile stabilite;
Efectueaza masuratori geofizice si geologice, inclusiv sondaje, testari si analize;
Monitorizeaza si documenteaza rezultatele masuratorilor si analizelor;
Analizeaza datele si informatiile obtinute si le interpreteaza;
Elaboreaza rapoarte si prezentari cu privire la rezultatele masuratorilor si analizelor;
Participa la intalniri si discutii cu clientii si partenerii;
Asigura mentenanta si verificarea echipamentelor si a instrumentelor folosite;
Respecta si aplica procedurile de securitate si protectia mediului;
Respecta si aplica procedurile de lucru si standardele de calitate.
Competente:
Cunostinte solide de geologie si geofizica;
Cunostinte de utilizare a echipamentelor si instrumentelor geologice si geofizice;
Abilitati de interpretare si analiza a datelor;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de prezentare si redactare de rapoarte;
Cunostinte de utilizare a calculatorului si a programelor specifice.
Calificari:
Diploma de licenta in geologie sau geofizica;
Experienta anterioara in domeniul geologiei si geofizicii;
Certificari in domeniul geologiei
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de exploatare si prelucrare a minereurilor
Operatorii la instalatiile de exploatare si prelucrare a minereurilor actioneaza si supravegheaza instalatiile si masinile (utilajele) care extrag roci si minereuri din pamant, prelucreaza minereurile si piatra, foreaza puturi, fabrica si finiseaza produse din ciment si piatra.
Operatorii la instalatii de foraj si sonde de extractie a titeiului se ocupa cu reglarea, asamblarea si actionarea utilajelor (instalatiilor) de foraj si a echipamentelor similare pentru saparea puturilor, extragerea minereurilor, lichidelor si gazelor sau pentru diverse alte scopuri.