.

Cod COR operator taiere


Cod COR operator taiere

Cod COR: operator taiere

Cod COR: 721205 - operator taiere


Meseria de operator taiere face parte din grupa de baza: 7212 Sudori si debitatori autogen.

Istoria meseriei de operator taiere

laser Operatorul de taiere laser este o meserie relativ noua, care a aparut in urma dezvoltarii tehnologiei laser. Acestia folosesc laserul pentru a taia materiale precum metalul, plasticul, sticla si lemnul. Acestia pot taia materialele in forme complexe si pot realiza produse finisate de inalta calitate. Operatorii de taiere laser folosesc programe de calculator pentru a controla laserul si pentru a crea modele si forme complexe. Acestia pot folosi programe de calculator pentru a crea modele 3D si pentru a taia materialele in forme complexe. Operatorii de taiere laser pot lucra in industrii precum constructia de masini, industria aeronautica si industria de prelucrare a metalelor.

Model fisa de post: operator taiere

Fisa de post pentru meseria de operator taiere


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: operator taiere, cod COR 721205


Grupa de baza: 7212 Sudori si debitatori autogen

Titlu post: Operator taiere

Descrierea postului:

Operatorul taierii este responsabil pentru prelucrarea materialelor prin taierea lor cu ajutorul unor echipamente specializate. Acesta trebuie sa asigure o taiere precisa si sa respecte toate standardele de calitate si siguranta.

Responsabilitati:

- Utilizarea echipamentelor de taiere, cum ar fi masinile de taiere cu laser, masinile de taiere cu plasma si masinile de taiere cu jet de apa
- Verificarea materialelor inainte de taiere pentru a se asigura ca sunt potrivite pentru aplicatia respectiva
- Monitorizarea echipamentelor de taiere pentru a se asigura ca functioneaza corect si eficient
- Asigurarea ca toate piesele sunt taiate la dimensiunile corecte si conform specificatiilor
- Verificarea calitatii produselor finite si a materialelor taiate
- Mentinerea echipamentelor de taiere in bune conditii de functionare
- Respectarea tuturor regulilor de siguranta si a standardelor de calitate

Competente:

- Experienta anterioara in utilizarea echipamentelor de taiere
- Cunostinte solide despre tehnicile de taiere
- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa
- Abilitati de rezolvare a problemelor
- Abilitati de organizare si planificare
- Atentie la detalii si abilitati de concentrare
- Abilitati de calcul si de utilizare a calculatorului

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 721

  Grupa Minora 721

  Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati

  Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.

 • COR

  Grupa de baza 7212 Sudori si debitatori autogen

  Sudorii si debitatorii autogeni sudeaza sau taie piese metalice cu ajutorul surselor de caldura: gaz, arc electric, flacara oxiacetilenica sau alte procedee de topire si taiere, asambleaza piese metalice prin fuziune.

 • COD

  COD COR 721205 - operator taiere