Cod COR: 751111 - operator transare carcase de pasare
Meseria de operator transare carcase de pasare face parte din grupa de baza: 7511 Macelari si alti lucratori in prelucrarea carnii si pestelui.
Operatorii de transare a carcaselor de pasare sunt persoane care lucreaza in industria alimentara, in special in industria de prelucrare a carcaselor de pasare. Acest lucru implica taierea carcaselor de pasare in bucati mai mici, astfel incat sa poata fi prelucrate si ambalate pentru vanzare. Meseria de operator de transare a carcaselor de pasare a existat de mai multe decenii, insa a devenit mai populara in ultimii ani, odata cu cresterea cererii de produse alimentare prelucrate. Operatorii de transare a carcaselor de pasare trebuie sa aiba cunostinte despre cum sa utilizeze corect echipamentul de taiere si sa fie capabili sa lucreze in conditii de siguranta. De asemenea, trebuie sa fie capabili sa lucreze in mod eficient si sa respecte standardele de calitate si de siguranta alimentara.
Fisa de post pentru meseria de operator transare carcase de pasare
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: operator transare carcase de pasare, cod COR 751111
1. Denumirea postului: Operator transare carcase de pasare
2. Descrierea postului:
Operatorul transare carcase de pasare este responsabil pentru prelucrarea carcaselor de pasare prin transare, conform specificatiilor si procedurilor de lucru. Acesta trebuie sa asigure calitatea produselor si sa respecte standardele de siguranta si igiena.
3. Responsabilitati principale:
- Preia carcasele de pasare si le prelucreaza prin transare, conform specificatiilor si procedurilor de lucru;
- Verifica calitatea produselor si asigura respectarea standardelor de siguranta si igiena;
- Monitorizeaza si mentine echipamentele si masinile folosite in procesul de transare;
- Asigura curatarea si intretinerea zilnica a echipamentelor si masinilor folosite;
- Respecta procedurile de lucru si standardele de calitate;
- Respecta regulile de siguranta si igiena.
4. Cunostinte si abilitati necesare:
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii carcaselor de pasare;
- Cunostinte de baza in utilizarea echipamentelor si masinilor folosite in procesul de transare;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Atentie la detalii si capacitate de concentrare;
- Capacitatea de a lucra in conditii de stres.
5. Alte cerinte:
- Disponibilitatea de a lucra in ture de noapte;
- Disponibilitatea de a lucra in weekenduri si sarbatori;
- Disponibilitatea de a lucra in conditii de temper
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati
Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in industria alimentara
Muncitorii calificati din industria alimentara se ocupa cu sacrificarea animalelor, prelucrarea si pregatirea acestora si a produselor alimentare conexe pentru consumul uman si animalier, prepararea de diferite tipuri de paine, prajituri si alte produse fainoase, procesarea si conservarea fructelor, legumelor si produselor alimentare similare, degustarea si clasificarea diferitelor produse alimentare si bauturi sau pregatirea tutunului si fabricarea de produse din tutun.
Macelarii si alti lucratori in prelucrarea carnii si pestelui se ocupa cu sacrificarea animalelor, curatarea, taierea si pregatirea carnii si a pestelui, dezosarea si pregatirea produselor alimentare sau conservarea carnii, pestelui si altor produse alimentare prin uscare, sarare ori afumare.