.

Cod COR optometrist (studii superioare)


Cod COR optometrist (studii superioare)

Cod COR: optometrist (studii superioare)

Cod COR: 226701 - optometrist (studii superioare)


Meseria de optometrist (studii superioare) face parte din grupa de baza: 2267 Optometristi si opticieni.

Istoria meseriei de optometrist (studii superioare)

Optometria este o profesie medicala care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea tulburarilor de vedere. Aceasta profesie a fost recunoscuta in Statele Unite in anii 1920, cand a fost fondata prima scoala de optometrie. De atunci, optometria a devenit o profesie medicala recunoscuta in intreaga lume. Optometria implica evaluarea vederii si a functiilor vizuale, precum si prescrierea de lentile de contact si ochelari. Optometrii sunt, de asemenea, pregatiti sa recunoasca si sa trateze anumite afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul si cataracta. Pentru a deveni optometrist, este necesar sa se obtina o diploma de licenta in optometrie de la o scoala acreditata. Dupa absolvire, optometrii trebuie sa obtina o licenta in statul in care doresc sa practice.

Model fisa de post: optometrist (studii superioare)

Fisa de post pentru meseria de optometrist (studii superioare)


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: optometrist (studii superioare), cod COR 226701


Grupa de baza: 2267 Optometristi si opticieni

Fisa de post pentru meseria de optometrist (studii superioare) ar putea include urmatoarele informatii:

Titlul postului: Optometrist

Departament: Servicii medicale

Raporteaza catre: Managerul departamentului

Scopul postului: Asigurarea serviciilor de optometrie de calitate pentru pacienti, prin efectuarea examinarii oftalmologice, prescrierea si ajustarea corecta a lentilelor de contact si a ochelarilor, precum si prin furnizarea de sfaturi si recomandari privind ingrijirea ochilor.

Responsabilitati principale:

- Efectuarea examinarii oftalmologice complete a pacientilor, inclusiv testarea acuitatii vizuale, examinarea fundului de ochi, masurarea presiunii intraoculare si evaluarea starii generale a ochilor si a vederii.
- Prescrierea si ajustarea corecta a lentilelor de contact si a ochelarilor, in functie de nevoile si preferintele pacientilor, precum si de rezultatele examinarii oftalmologice.
- Furnizarea de sfaturi si recomandari privind ingrijirea ochilor, inclusiv despre cum sa previna afectiunile oculare si sa mentina o vedere sanatoasa.
- Colaborarea cu alti specialisti din domeniul oftalmologic, precum oftalmologii si opticienii, pentru a asigura o ingrijire completa si integrata a pacientilor.
- Participarea la programe de formare continua si la conferinte pentru a-si imbunatati cunostintele si abilitatile in domeniul optometriei.

Cerinte:

- Studii superioare in domeniul optometriei sau o calificare echivalenta.
- Experienta relevanta in efectuarea examinarilor oftalmologice si in prescrierea si ajustarea lentilelor de contact si a ochelarilor.
- Cunostinte solide despre anatomia si fiziologia ochilor, precum si despre afectiunile oculare si tratamentele aferente.
- Abilitati excelente de comunicare si relationare cu pacientii, pentru a le oferi informatii clare si concise despre starea lor de sanatate si despre optiunile de tratament.
- Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu alti specialisti din domeniul oftalmologic.
- Atentie la detalii si abilitati bune de observatie, pentru a identifica problemele oculare si a prescrie tratamentele adecvate.
- Flexibilitate si adaptabilitate la schimbari, pentru a face fata situatiilor neprevazute si pentru a se adapta la nevoile pacientilor.

Conditii de munca:

- Program de lucru flexibil, care poate include si ore de lucru in weekend sau in afara programului normal de lucru.
- Mediul de lucru poate fi zgomotos si agitat, in special in cazul clinicii oftalmologice cu un volum mare de pacienti.
- Este necesara o buna stare de sanatate, deoarece optometristul poate petrece mult timp in picioare sau aplecat, examinand pacientii.
- Este necesara o buna acuitate vizuala si auditiva, precum si o buna coordonare ochi-mana, pentru a efectua examinari oftalmologice precise si pentru a ajusta lentilele de contact si ochelarii.

 • 2

  Grupa Majora 2

  Specialisti in diverse domenii de activitate

  Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.

 • 22

  Subgrupa Majora 22

  Specialisti in domeniul sanatatii

  Specialistii in domeniul sanatatii coordoneaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale, aplica cunostintele stiintifice referitoare la medicina, asistenta medicala, stomatologie, medicina veterinara, farmacie si promovarea sanatatii.

 • 226

  Grupa Minora 226

  Alti specialisti in domeniul sanatatii

  Alti specialisti din domeniul sanatatii furnizeaza servicii de sanatate legate de medicina dentara, farmacie, sanatatea si igiena mediului, sanatatea si securitatea la locul de munca, fizioterapie, nutritie, auz, vorbire, vedere, terapii de reabilitare. Aceasta grupa minora include toti specialistii din domeniul sanatatii umane, cu exceptia medicilor de medicina de familie si a medicilor specialisti, practicienilor din medicina complementara/alternativa, veterinarilor, asistentilor medicali generalisti, moaselor si paramedicilor.

 • COR

  Grupa de baza 2267 Optometristi si opticieni

  Optometristii si opticienii furnizeaza diagnostice, servicii de gestionare si tratament pentru afectiunile de vedere si ale sistemului vizual. Acestia ofera consultanta privind ingrijirea ochilor si prescriu ajutoare optice sau alte terapii pentru tulburarile vizuale.

 • COD

  COD COR 226701 - optometrist (studii superioare)