.

Cod COR patiser


Cod COR patiser

Cod COR: patiser

Cod COR: 751203 - patiser


Meseria de patiser face parte din grupa de baza: 7512 Brutari, patiseri si cofetari.

Istoria meseriei de patiser

Meseria de patiser a existat de mii de ani, incepand cu Egiptul Antic. Acolo, patiserii au creat produse de patiserie precum placinte, prajituri si alte produse de patiserie. in Evul Mediu, patiserii au devenit mai specializati si au inceput sa produca produse mai sofisticate, cum ar fi torturi si produse de patiserie decorative. in secolul al XVIII-lea, patiserii au inceput sa foloseasca ingrediente mai sofisticate, cum ar fi ciocolata si fructele uscate, pentru a crea produse de patiserie mai interesante. in zilele noastre, patiserii sunt specializati in crearea produselor de patiserie decorative si sofisticate, precum torturi, prajituri si produse de patiserie decorative.

Model fisa de post: patiser

Fisa de post pentru meseria de patiser


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: patiser, cod COR 751203


Grupa de baza: 7512 Brutari, patiseri si cofetari

Titlu post: Patiser

Responsabilitati:

- Prepara produse de patiserie, cum ar fi prajituri, torturi, fursecuri, biscuiti si alte produse de patiserie;

- Foloseste ingrediente si retete specifice pentru a prepara produse de patiserie;

- Foloseste echipamente si ustensile specifice pentru a prepara produse de patiserie;

- Asigura calitatea produselor de patiserie;

- Asigura prezentarea produselor de patiserie;

- Monitorizeaza stocurile de ingrediente si materiale;

- Urmareste si respecta procedurile de igiena si siguranta alimentara;

- Asigura curatenia si organizarea spatiului de lucru.

Competente:

- Cunostinte de baza in patiserie;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de comunicare;

- Abilitati de organizare si planificare;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Abilitati de lucru cu echipamente si ustensile specifice;

- Abilitati de prezentare a produselor de patiserie.

Calificari:

- Diploma de patiser sau experienta relevanta in domeniu.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 75

  Subgrupa Majora 75

  Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati

  Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 751

  Grupa Minora 751

  Muncitori calificati in industria alimentara

  Muncitorii calificati din industria alimentara se ocupa cu sacrificarea animalelor, prelucrarea si pregatirea acestora si a produselor alimentare conexe pentru consumul uman si animalier, prepararea de diferite tipuri de paine, prajituri si alte produse fainoase, procesarea si conservarea fructelor, legumelor si produselor alimentare similare, degustarea si clasificarea diferitelor produse alimentare si bauturi sau pregatirea tutunului si fabricarea de produse din tutun.

 • COR

  Grupa de baza 7512 Brutari, patiseri si cofetari

  Brutarii, patiserii si cofetarii prepara diferite tipuri de paine, prajituri si alte produse din faina, precum si ciocolata si produse de cofetarie.

 • COD

  COD COR 751203 - patiser