Cod COR: 621005 - pepinierist
Meseria de pepinierist face parte din grupa de baza: 6210 Lucratori forestieri si asimilati.
Meseria de pepinierist se refera la cultivarea si ingrijirea pomilor fructiferi. Aceasta meserie a existat de mai multe secole, incepand cu secolul al XVI-lea, cand agricultorii au inceput sa cultive pomi fructiferi pentru a obtine produse alimentare. in secolul al XVIII-lea, pepinieristii au inceput sa cultive pomi fructiferi pentru a obtine produse decorative si ornamentale. Acest lucru a dus la dezvoltarea unei industrii de pepiniere, care a crescut in popularitate in secolul al XIX-lea. in prezent, pepinieristii sunt responsabili pentru cultivarea si ingrijirea pomilor fructiferi, precum si pentru selectarea si imbunatatirea soiurilor de pomi fructiferi.
Fisa de post pentru meseria de pepinierist
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: pepinierist, cod COR 621005
Titlu post: Pepinierist
Descrierea postului:
Pepinieristul este responsabil pentru cultivarea, ingrijirea si intretinerea pepinierelor. Acesta trebuie sa se asigure ca plantele sunt cultivate in conditii optime si ca sunt ingrijite corespunzator.
Responsabilitati:
- Planificarea si implementarea programelor de ingrijire a pepinierelor;
- Monitorizarea si ingrijirea plantelor;
- Monitorizarea si controlul daunatorilor;
- Aplicarea tratamentelor si fertilizarii;
- Monitorizarea si controlul calitatii solului;
- Monitorizarea si controlul umiditatii solului;
- Monitorizarea si controlul temperaturii solului;
- Monitorizarea si controlul nivelului de luminozitate;
- Monitorizarea si controlul nivelului de pH al solului;
- Monitorizarea si controlul nivelului de nutrienti din sol;
- Monitorizarea si controlul nivelului de apa din sol;
- Monitorizarea si controlul nivelului de oxigen din sol;
- Monitorizarea si controlul nivelului de dioxid de carbon din sol;
- Monitorizarea si controlul nivelului de compusi organici din sol;
- Monitorizarea si controlul nivelului de compusi minerali din sol;
- Monitorizarea si
Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
Lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit se ocupa cu cresterea si recoltarea culturilor de camp sau cu plantarea de arbori si arbusti, culegerea de fructe de padure si plante salbatice, cresterea (reproductia), ingrijirea ori vanarea animalelor, producerea unei game diversificate de produse prin cresterea animalelor, cultivarea, intretinerea (conservarea) si exploatarea padurilor, cresterea sau capturarea pestilor, cultivarea ori recoltarea diferitelor specii (forme de viata) acvatice in scopul de a asigura hrana, adapost si venituri pentru ei si familiile lor.
Lucratori calificati in silvicultura, pescuit si vanatoare
Lucratorii calificati in silvicultura, pescuit si vanatoare, orientati catre piata, planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor naturale si a celor plantate, cresterea, reproducerea si prinderea pestilor, vanarea si capturarea animalelor in capcane, pentru vanzare sau livrare in mod regulat catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate ori in piete.
Lucratori forestieri si asimilati
Lucratorii forestieri si asimilatii acestora planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor naturale si a plantatiilor forestiere.
Lucratorii forestieri si asimilatii acestora planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor naturale si a plantatiilor forestiere.