.

Cod COR prefect


Cod COR prefect

Cod COR: prefect

Cod COR: 111218 - prefect


Meseria de prefect face parte din grupa de baza: 1112 inalti conducatori ai administratiei publice.

Istoria meseriei de prefect

Istoria meseriei de prefect dateaza inca din antichitate, cand functia a fost folosita pentru a mentine ordinea si disciplina in cadrul comunitatilor. Prefectul era responsabil pentru aplicarea legilor si reglementarilor, precum si pentru a asigura respectarea drepturilor cetatenilor. in Evul Mediu, prefectul a fost responsabil pentru aplicarea legilor si reglementarilor in cadrul comunitatilor locale si a fost responsabil de aplicarea pedepselor pentru cei care incalcau legile. in secolul al XIX-lea, prefectul a devenit responsabil pentru administrarea si implementarea politicilor guvernamentale in cadrul comunitatilor locale. in prezent, prefectul este responsabil pentru aplicarea legilor si reglementarilor in cadrul comunitatilor locale si pentru a asigura respectarea drepturilor cetatenilor.

Model fisa de post: prefect

Fisa de post pentru meseria de prefect


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: prefect, cod COR 111218


Grupa de baza: 1112 inalti conducatori ai administratiei publice

Iata o posibila fisa de post pentru Prefect:

Titlu post: Prefect

Descrierea postului:

Prefectul este reprezentantul guvernului central in teritoriu si cel care asigura punerea in aplicare a politicilor si a deciziilor guvernamentale in ceea ce priveste administratia publica locala. Acesta coordoneaza activitatile administratiei publice locale si asigura buna functionare a acesteia.

Responsabilitatile si indatoririle:

- Coordonarea activitatii administratiei publice locale si asigurarea bunei functionari a acesteia
- Implementarea politicilor si deciziilor guvernamentale in teritoriu
- Monitorizarea si supervizarea activitatii autoritatilor publice locale, in conformitate cu legislatia in vigoare
- Asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, precum si a normelor legale in ceea ce priveste drepturile si obligatiile acestora
- Asigurarea colaborarii cu alte institutii publice si organizatii, atat la nivel local, cat si la nivel national si european
- Asigurarea unui dialog permanent cu cetatenii si reprezentantii societatii civile, pentru a identifica problemele specifice ale teritoriului si a gasi solutii eficiente si durabile
- Participarea la elaborarea bugetului local si la alte decizii importante care vizeaza administratia publica locala
- Asigurarea implementarii deciziilor judecatoresti si a administrarii justitiei

Cerinte:

- Diploma de licenta in domeniul administratiei publice, dreptului, economiei sau intr-un domeniu relevant
- Experienta anterioara in administratie publica sau intr-un alt domeniu relevant
- Cunoasterea legii si a normelor legale in domeniul administratiei publice locale
- Abilitati excelente de comunicare si negociere
- Capacitatea de a lua decizii rapide si de a gestiona problemele complexe
- Etica profesionala si integritate impecabila
- Capacitatea de a colabora cu diferite parti interesate si de a construi relatii de incredere cu acestea
- Cunoasterea limbilor straine, in special a limbii tarii gazda, este de preferat
- Abilitati excelente de organizare si planificare
- Abilitati excelente de gestionare a timpului si a prioritatilor

Aceasta este doar o schita generala de fisa de post pentru Prefect. Detaliile exacte pot varia in functie de cerintele si conditiile specifice pentru fiecare pozitie in parte.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 11

  Subgrupa Majora 11

  Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

 • 111

  Grupa Minora 111

  Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COR

  Grupa de baza 1112 inalti conducatori ai administratiei publice

  inaltii conducatori ai administratiei publice asigura consiliere pe probleme de politica, supravegheaza interpretarea si implementarea politicilor guvernamentale si a legislatiei de catre departamentele si agentiile guvernamentale, isi reprezinta tara in strainatate si actioneaza in numele acesteia sau indeplinesc sarcini similare in cadrul organizatiilor interguvernamentale. Acestia planifica, organizeaza, coordoneaza direct, controleaza si evalueaza activitatile generale ale departamentelor, consiliilor, agentiilor sau comisiilor la nivel municipal ori local, regional si national, in conformitate cu legislatia si politicile stabilite de catre organismele legislative si guvernamentale.

 • COD

  COD COR 111218 - prefect