Cod COR: 817208 - pregatitor lemn aschietor
Meseria de pregatitor lemn aschietor face parte din grupa de baza: 8172 Operatori la instalatiile de prelucrare a lemnului.
Istoria meseriei de pregatitor lemn aschietor se intinde pe o perioada de peste 500 de ani. Aceasta meserie a inceput in secolul al XV-lea, cand pregatitorii de lemn aschietor au inceput sa foloseasca unelte manuale pentru a pregati lemnul pentru a fi folosit in constructii. Acestia au folosit unelte precum topoare, ferastraie, dalti si ciocane pentru a pregati lemnul pentru a fi folosit in constructii. In secolul al XIX-lea, pregatitorii de lemn aschietor au inceput sa foloseasca masini pentru a pregati lemnul, ceea ce a facut procesul mult mai rapid si mai eficient. In prezent, pregatitorii de lemn aschietor folosesc masini specializate pentru a pregati lemnul pentru a fi folosit in constructii. Acestia folosesc masini precum masini de frezat, masini de gaurit, masini de strunjit si masini de aschiat pentru a pregati lemnul pentru a fi folosit in constructii.
Fisa de post pentru meseria de pregatitor lemn aschietor
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: pregatitor lemn aschietor, cod COR 817208
Postul: Pregatitor lemn aschietor
Responsabilitati:
Aschia lemnul in conformitate cu specificatiile si dimensiunile cerute;
Utilizeaza masini de aschiere si alte echipamente pentru a pregati lemnul;
Verifica si inspecteaza lemnul pentru a se asigura ca este pregatit corespunzator;
Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor si a zonei de lucru;
Respecta toate regulile de siguranta si procedurile de lucru;
Urmareste si respecta instructiunile primite de la supervisor.
Competente:
Experienta anterioara in pregatirea lemnului;
Cunostinte de baza in utilizarea masinilor de aschiere;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de citire si interpretare a planurilor si desenelor;
Abilitati de masurare si verificare a dimensiunilor;
Abilitati de urmarire si respectare a instructiunilor;
Abilitati de intretinere si curatare a echipamentelor.
Calificari:
Diploma de liceu sau echivalent;
Certificat de pregatire in pregatirea lemnului;
Experienta anterioara in pregatirea lemnului.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de prelucrare a lemnului si fabricare a hartiei
Operatorii la instalatiile de prelucrare a lemnului si fabricare a hartiei supravegheaza, actioneaza si controleaza echipamentele automate utilizate la taierea lemnului si prelucrarea cherestelei, furnirului, fabricarea placajelor, precum si la alte procese de prelucrare a lemnului pentru o utilizare ulterioara. Operatorii la masinile de fabricat celuloza actioneaza si supravegheaza diferite tipuri de masini si echipamente de prelucrare pentru producerea de celuloza.
Operatorii la instalatiile de prelucrare a lemnului actioneaza si controleaza echipamentele automatizate utilizate la taierea lemnului pentru prelucrarea cherestelei, furnirului si fabricarea placajelor, precum si la alte procese de prelucrare a lemnului pentru o utilizare ulterioara.