Cod COR: 818102 - prelucrator de topituri la semiautomate
Meseria de prelucrator de topituri la semiautomate face parte din grupa de baza: 8181 Operatori la utilaje pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica.
Meseria de prelucrator de topituri la semiautomate se refera la procesul de prelucrare a metalelor prin topirea lor la temperaturi ridicate si turnarea lor in forme speciale. Acest proces a fost folosit de mii de ani, incepand cu vechii egipteni, care au folosit topirea metalelor pentru a crea obiecte decorative si utilitare. In secolul al XIX-lea, tehnologia topirii metalelor s-a dezvoltat si s-a perfectionat, ceea ce a permis prelucratorilor de topituri sa creeze produse de calitate superioara. In prezent, prelucratorii de topituri la semiautomate folosesc tehnologii avansate pentru a prelucra metalul la temperaturi ridicate si pentru a turna produsele in forme speciale. Acestia folosesc masini specializate pentru a prelucra metalul si pentru a asigura o calitate superioara a produselor finale.
Fisa de post pentru meseria de prelucrator de topituri la semiautomate
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: prelucrator de topituri la semiautomate, cod COR 818102
Denumirea postului: Prelucrator de topituri la semiautomate
Scopul postului: Executarea operatiilor de prelucrare a topiturilor la semiautomate, conform specificatiilor tehnice si procedurilor de lucru.
Responsabilitati:
Executarea operatiilor de prelucrare a topiturilor la semiautomate, conform specificatiilor tehnice si procedurilor de lucru;
Verificarea calitatii produselor finite;
Monitorizarea parametrilor de functionare ai semiautomatelor;
Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru;
Respectarea normelor de securitate si protectia muncii;
Executarea altor sarcini conexe, conform instructiunilor primite.
Cerinte:
Experienta anterioara in prelucrarea topiturilor la semiautomate;
Cunostinte tehnice si de operare a semiautomatelor;
Abilitati de lucru in echipa;
Abilitati de comunicare si relationare;
Atentie la detalii si spirit de observatie;
Capacitate de a lucra in conditii de stres.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Alti operatori la masini si utilaje
Aceasta grupa de baza include operatorii la masinile si utilajele fixe neclasificati in alta parte in subgrupa majora 81 - Operatori la masini si instalatii. De exemplu, grupa de baza include operatorii masinilor care fabrica cabluri si franghii innadite.
Operatorii la utilajele pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica actioneaza si supravegheaza cuptoarele, furnalele si alte masini si echipamente utilizate la fabricarea sticlei, ceramicii, portelanului, tiglei sau caramizilor. Acestia actioneaza masinile pentru reglarea temperaturii, calirea si decorarea obiectelor din sticla si ceramica.