Cod COR: 722205 - prelucrator prin electroeroziune
Meseria de prelucrator prin electroeroziune face parte din grupa de baza: 7222 Lacatusi si asimilati.
Meseria de prelucrator prin electroeroziune a fost inventata in anul 1950 de catre inginerul american Harold Stark. Acesta a folosit un curent electric pentru a taia metalul, ceea ce a revolutionat industria prelucrarii metalelor. Acest proces a permis prelucrarea metalelor cu precizie si viteza mai mare decat orice alta metoda de prelucrare a metalelor. In prezent, electroeroziunea este folosita in industria prelucrarii metalelor pentru a prelucra piese complexe, precum si pentru a prelucra piese din materiale dure, cum ar fi otelul inoxidabil. Acest proces poate fi folosit pentru a prelucra piese cu dimensiuni mici si complexe, precum si pentru a prelucra piese cu suprafete netede si precise.
Fisa de post pentru meseria de prelucrator prin electroeroziune
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: prelucrator prin electroeroziune, cod COR 722205
Denumirea postului: Prelucrator prin electroeroziune
Scopul postului: Executarea prelucrarilor prin electroeroziune pentru a asigura produse de calitate si conformitate cu cerintele clientilor.
Responsabilitati:
- Utilizarea echipamentelor si a materialelor necesare prelucrarilor prin electroeroziune;
- Monitorizarea si reglarea parametrilor de prelucrare;
- Verificarea calitatii produselor prelucrate;
- Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru;
- Respectarea procedurilor si regulilor de securitate;
- Raportarea oricaror probleme tehnice sau de calitate catre supervisor.
Competente:
- Cunostinte tehnice si experienta in prelucrarea prin electroeroziune;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice;
- Abilitati de utilizare a calculatorului;
- Abilitati de rezolvare a problemelor.
Cerinte:
- Diploma de liceu sau echivalent;
- Experienta anterioara in prelucrarea prin electroeroziune;
- Cunostinte de baza in utilizarea calculatorului;
- Disponibilitatea de a lucra in ture de noapte si in weekenduri.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Forjori, matriteri si asimilati
Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.
Lacatusii si asimilatii acestora confectioneaza si repara unelte facute la comanda si pe cele specializate, arme sportive, incuietori, matrite, sabloane pentru componente de masini si alte articole din metal, folosind unelte de mana si masini-unelte pentru prelucrarea metalului la tolerante precise.