Cod COR: 263627 - preot
Meseria de preot face parte din grupa de baza: 2636 Specialisti in religie.
Istoria meseriei de preot se intinde pe o perioada de mii de ani. Preotii au fost intotdeauna considerati ca fiind cei care au fost responsabili de conducerea spirituala a unei comunitati. In trecut, preotii erau responsabili de oficierea serviciilor religioase, de predarea invataturilor religioase si de oferirea sfaturilor spirituale membrilor comunitatii. In prezent, preotii sunt responsabili de oficierea serviciilor religioase, de predarea invataturilor religioase, de oferirea sfaturilor spirituale si de oferirea ajutorului spiritual si emotional membrilor comunitatii. Preotii sunt, de asemenea, responsabili de organizarea si conducerea evenimentelor religioase si de oferirea asistentei spirituale si morale persoanelor care au nevoie.
Fisa de post pentru meseria de preot
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: preot, cod COR 263627
Titlu post: Preot
Descrierea postului:
Preotul este responsabil pentru conducerea serviciilor religioase si a activitatilor spirituale in cadrul bisericii. El trebuie sa ofere consiliere spirituala si sa conduca ceremonii religioase, cum ar fi botezuri, casatorii si inmormantari. Preotul trebuie sa fie un lider spiritual si sa ofere sfaturi si ghidare spirituala membrilor bisericii.
Responsabilitati:
Prezideaza serviciile religioase si alte ceremonii religioase.
Ofera consiliere spirituala si ghidare spirituala membrilor bisericii.
Predica si preda lectii religioase.
Organizeaza evenimente religioase si alte activitati spirituale.
Intretine relatii cu membrii bisericii si comunitatea.
Participa la intalniri si conferinte religioase.
Conduce servicii de rugaciune si meditatie.
Intretine si administreaza biserica si proprietatile sale.
Cerinte:
Diploma de licenta in teologie sau o diploma echivalenta.
Experienta in conducerea serviciilor religioase si a activitatilor spirituale.
Cunostinte solide despre doctrina religioasa si practica.
Abilitati de comunicare si relationare.
Abilitati de organizare si planificare.
Abilitati de ascultare si intelegere.
Abilitati de motivare si leadership.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul juridic, social si cultural
Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.
Specialisti in domeniul social si religios
Specialistii in domeniul social si religios efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la filozofie, politica, economie, sociologie, antropologie, istorie, filologie, limbaj, psihologie si alte stiinte sociale sau furnizeaza servicii sociale pentru a satisface nevoile indivizilor si ale familiilor intr-o comunitate.
Specialistii in religie perpetueaza traditiile sacre, practicile si credintele religioase. Acestia oficiaza servicii religioase, celebreaza sau administreaza ritualurile unei credinte religioase sau confesionale, ofera indrumare spirituala si morala si indeplinesc alte functii asociate cu practicarea unei religii.