Cod COR: 816051 - preparator coniac
Meseria de preparator coniac face parte din grupa de baza: 8160 Operatori la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare.
Preparatorul de coniac este o meserie veche, care dateaza din secolul al XVII-lea. Aceasta meserie a fost practicata in Franta, in special in regiunea Cognac, unde se producea coniacul. Preparatorii de coniac erau responsabili pentru selectarea, amestecarea si maturarea ingredientelor pentru a crea un coniac de calitate. Acestia foloseau metode traditionale, cum ar fi amestecarea ingredientelor in butoaie de stejar si maturarea lor in pivnitele lor. Acest proces a durat ani de zile, iar preparatorii de coniac trebuiau sa aiba o cunoastere profunda a ingredientelor si a procesului de maturare. In prezent, preparatorii de coniac sunt responsabili pentru alegerea si amestecarea ingredientelor, precum si pentru maturarea coniacului in butoaie de stejar. Acestia trebuie sa aiba o cunoastere profunda a procesului de maturare si a ingredientelor, precum si sa fie capabili sa faca ajustari in functie de anotimpuri si conditii meteorologice.
Fisa de post pentru meseria de preparator coniac
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: preparator coniac, cod COR 816051
FISA DE POST
Titlu post: Preparator coniac
Departament: Productie
Locatie: ___________
Responsabilitati:
Prepararea coniacului conform retetelor si procedurilor aprobate;
Monitorizarea procesului de preparare si asigurarea calitatii produselor;
Verificarea si mentinerea echipamentelor si a materialelor necesare prepararii coniacului;
Monitorizarea inventarului si a stocurilor de materii prime si materiale;
Asigurarea respectarii normelor de igiena si securitate in munca;
Intocmirea documentelor necesare productiei;
Participarea la intalnirile de productie si la alte activitati ale departamentului.
Competente:
Cunostinte solide despre prepararea coniacului;
Cunostinte despre tehnologia de productie si procesele de fabricatie;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de organizare si planificare;
Abilitati de rezolvare a problemelor;
Abilitati de utilizare a calculatorului.
Calificari:
Diploma de liceu sau echivalent;
Experienta anterioara in prepararea coniacului constituie un avantaj.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare
Operatorii la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare actioneaza si supravegheaza masinile utilizate la sacrificarea animalelor, transarea carnii, coacerea, congelarea, incalzirea, macinarea, amestecarea si alte procese de preparare a produselor alimentare, bauturilor si frunzelor de tutun.
Operatorii la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare actioneaza si supravegheaza masinile utilizate la sacrificarea animalelor, transarea carnii, coacerea, congelarea, incalzirea, macinarea, amestecarea si alte procese de preparare a produselor alimentare, bauturilor si frunzelor de tutun.