.

Cod COR presator piese din pulberi metalice


Cod COR presator piese din pulberi metalice

Cod COR: presator piese din pulberi metalice

Cod COR: 722103 - presator piese din pulberi metalice


Meseria de presator piese din pulberi metalice face parte din grupa de baza: 7221 Forjori, fierari si matriteri.

Istoria meseriei de presator piese din pulberi metalice

Meseria de presator piese din pulberi metalice se refera la procesul de presare a metalului pulverizat in forme si dimensiuni specifice. Acest proces a fost folosit pentru prima data in anii 1950, cand a fost folosit pentru a fabrica piese mici si complexe din aluminiu, titan si alte metale. Acest proces a devenit din ce in ce mai popular in anii 1960 si 1970, cand a fost folosit pentru a fabrica piese din otel si alte metale mai grele. In prezent, presarea pieselor din pulberi metalice este folosita in industria auto, aeronautica si medicala pentru a fabrica piese complexe si precise. Acest proces implica presarea metalului pulverizat in forme si dimensiuni specifice, folosind presiune si caldura. Acest proces poate fi folosit pentru a fabrica piese din otel, aluminiu, titan, cupru si alte metale.

Model fisa de post: presator piese din pulberi metalice

Fisa de post pentru meseria de presator piese din pulberi metalice


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: presator piese din pulberi metalice, cod COR 722103


Grupa de baza: 7221 Forjori, fierari si matriteri

FISA DE POST

Titlu post: Presator piese din pulberi metalice

Descrierea postului:

Presatorul pieselor din pulberi metalice este responsabil pentru prelucrarea materialelor metalice prin presare, pentru a obtine piese finite. Acesta trebuie sa asigure ca piesele sunt produse la standardele de calitate si la dimensiunile specificate.

Responsabilitati principale:

- Preia materialele metalice si le prelucreaza prin presare pentru a obtine piese finite;

- Verifica piesele finite pentru a se asigura ca sunt produse la standardele de calitate si dimensiunile specificate;

- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor si a masinilor folosite;

- Monitorizeaza si regleaza parametrii de presare pentru a se asigura ca piesele sunt produse la standardele de calitate;

- Monitorizeaza si regleaza parametrii de presare pentru a se asigura ca piesele sunt produse la dimensiunile specificate;

- Asigura curatarea si intretinerea zonei de lucru;

- Respecta toate regulile de securitate si procedurile de lucru.

Competente si abilitati:

- Cunostinte tehnice in domeniul prelucrarii metalelor;

- Abilitati de operare a masinilor si echipamentelor folosite;

- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de comunicare;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Abilitati de luare a deciziilor;

- Abilitati de organizare si planificare.

Cerinte:

- Experienta anterioara in

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7221 Forjori, fierari si matriteri

  Forjorii, fierarii si matriterii se ocupa cu forjarea si executarea barelor, tijelor sau lingourilor din fier, otel sau alte metale, trefilarea de sarma pentru fabricarea si repararea diverselor tipuri de unelte, articole metalice, piese de echipament, unelte agricole si similare.

 • COD

  COD COR 722103 - presator piese din pulberi metalice