Cod COR: 111120 - prim-adjunct al procurorului general
Meseria de prim-adjunct al procurorului general face parte din grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului.
Prim-adjunctul procurorului general este un post de conducere in cadrul Ministerului Public al Romaniei. Acesta este responsabil pentru asigurarea unei bune functionari a sistemului de justitie si pentru asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. Prim-adjunctul procurorului general a fost infiintat in anul 1990, in cadrul Legii nr. 32/1990 privind organizarea si functionarea Ministerului Public. Acesta are responsabilitati in domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor, in domeniul aplicarii legii penale si in domeniul asigurarii respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. Prim-adjunctul procurorului general are, de asemenea, responsabilitati in domeniul pregatirii si implementarii politicilor si strategiilor de prevenire si combatere a infractiunilor, precum si in domeniul asigurarii respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
Fisa de post pentru meseria de prim-adjunct al procurorului general
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: prim-adjunct al procurorului general, cod COR 111120
Titlu post: Prim-Adjunct al Procurorului General
Departament: Procuratura Generala a [numele tarii]
Raporteaza la: Procurorul General
Scopul pozitiei: Asistenta in conducerea activitatii Procuraturii Generale si asigurarea bunei desfasurari a activitatii procurorilor.
Responsabilitati:
Colaborarea cu Procurorul General in asigurarea coordonarii si supravegherii activitatii procurorilor din subordine.
Participarea la sedintele de lucru ale echipei de conducere si formularea de propuneri pentru imbunatatirea activitatii institutiei.
Supravegherea activitatii procurorilor din subordine, verificarea legalitatii si temeiniciei actelor intocmite, precum si a procedurilor si metodologiilor aplicate.
Elaborarea si implementarea unor politici si proceduri eficiente pentru imbunatatirea activitatii si a serviciilor oferite.
Asigurarea cooperarii cu instantele si alte institutii pentru solutionarea cauzelor din competenta Procuraturii Generale.
Coordonarea si supervizarea investigatiilor si a altor activitati de cercetare penala, in conformitate cu legislatia in vigoare si politicile institutiei.
Participarea la elaborarea bugetului institutiei si la evaluarea resurselor financiare necesare pentru a asigura indeplinirea obiectivelor stabilite.
Asigurarea aplicarii standardelor etice si profesionale in activitatea procurorilor din subordine si mentinerea unui climat de incredere, integritate si transparenta in institutie.
indeplinirea altor responsabilitati atribuite de catre Procurorul General.
Cerinte:
Licenta in Drept si certificat de competenta profesionala.
Experienta de minimum 10 ani in activitatea de procuror, cu cel putin 5 ani intr-o pozitie de conducere.
Cunoasterea legislatiei nationale si internationale privind procesul penal si drepturile omului.
Abilitati excelente de coordonare, supervizare si gestionare a resurselor umane si financiare.
Abilitati excelente de comunicare si relationare interpersonale, cu capacitatea de a lucra cu diverse grupuri de persoane.
Capacitatea de a lua decizii in timp util si de a gestiona eficient multiple sarcini si prioritati.
Etica profesionala, integritate, loialitate si angajament fata de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
Abilitati avansate de utilizare a calculatorului si a programelor software relevante pentru activitatea de procuror.
Observatie: Fisa post
Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.
Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice
Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.
Legislatori, membri ai executivului
Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.
Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.