Cod COR: 111118 - prim-procuror
Meseria de prim-procuror face parte din grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului.
Prim-procurorul este un post de conducere in cadrul sistemului judiciar, care se ocupa de investigarea si prezentarea cazurilor in fata instantelor de judecata. Prim-procurorul este responsabil pentru asigurarea ca toate cazurile sunt prezentate corect si in mod echitabil. Istoria meseriei de prim-procuror se intinde inapoi in timpul Imperiului Roman, cand procurorii erau responsabili pentru investigarea si prezentarea cazurilor in fata magistratilor. Acest post a evoluat in timp, devenind unul dintre cele mai importante posturi in sistemul judiciar. in prezent, prim-procurorii sunt responsabili pentru investigarea si prezentarea cazurilor in fata instantelor de judecata si pentru asigurarea ca toate cazurile sunt prezentate corect si in mod echitabil.
Fisa de post pentru meseria de prim-procuror
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: prim-procuror, cod COR 111118
Titlul postului: Prim-Procuror
Scopul postului: Sa asigure conducerea si coordonarea activitatii procurorilor si sa asigure respectarea legii si protejarea intereselor publice.
Responsabilitati:
Sa asigure conducerea si coordonarea activitatii procurorilor din cadrul institutiei.
Sa asigure respectarea legii si a principiilor statului de drept in activitatea institutiei.
Sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si sa protejeze interesele publice.
Sa asigure aplicarea uniforma a legii si a politicilor institutiei in cadrul activitatii procurorilor.
Sa asigure o buna relationare cu celelalte institutii ale statului, precum si cu societatea civila si mass-media.
Sa asigure o buna gestionare a resurselor umane, materiale si financiare ale institutiei.
Sa monitorizeze si sa analizeze performanta institutiei si sa propuna imbunatatiri in ceea ce priveste activitatea si politicile institutiei.
Sa reprezinte institutia in fata instantelor judecatoresti si a altor institutii.
Cerinte:
Studii superioare de drept si experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul juridic, din care cel putin 5 ani in functii de conducere in institutii publice sau private relevante.
Cunoasterea legislatiei si a sistemului judiciar romanesc si international.
Abilitati excelente de comunicare, negociere si reprezentare.
Capacitatea de a lua decizii strategice in situatii complexe si de a gestiona eficient resursele.
Respectarea valorilor democratice, a drepturilor si libertatilor fundamentale si a principiilor statului de drept.
Cunoasterea unei limbi straine relevante pentru activitatea institutiei poate fi un avantaj.
Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.
Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice
Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.
Legislatori, membri ai executivului
Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.
Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.