.

Cod COR prim-procuror adjunct


Cod COR prim-procuror adjunct

Cod COR: prim-procuror adjunct

Cod COR: 111119 - prim-procuror adjunct


Meseria de prim-procuror adjunct face parte din grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului.

Istoria meseriei de prim-procuror adjunct

Prim-procuror adjunct este o pozitie de conducere in cadrul sistemului judiciar. Acesta este responsabil pentru asigurarea respectarii legii si a drepturilor cetatenilor prin investigarea si acuzarea infractorilor. Meseria de prim-procuror adjunct a existat de mai multe secole, incepand cu secolul al XVII-lea, cand a fost introdusa in Anglia. in acea perioada, prim-procurorii erau responsabili pentru investigarea infractiunilor si acuzarea infractorilor in fata tribunalelor. in secolul al XIX-lea, aceasta pozitie a fost extinsa in multe tari, inclusiv in Statele Unite ale Americii, unde prim-procurorii au fost responsabili pentru investigarea si acuzarea infractorilor in fata tribunalelor federale. in prezent, prim-procurorii adjuncti sunt responsabili pentru investigarea si acuzarea infractorilor in fata tribunalelor locale si federale.

Model fisa de post: prim-procuror adjunct

Fisa de post pentru meseria de prim-procuror adjunct


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: prim-procuror adjunct, cod COR 111119


Grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului

Titlu post: Prim-Procuror Adjunct

Departament: Parchetul de pe langa [numele instantei relevante]

Raporteaza la: Prim-Procuror

Scopul pozitiei: Asistenta in conducerea activitatii procurorilor si asigurarea bunei desfasurari a procesului penal.

Responsabilitati:

Colaborarea cu Prim-Procurorul in asigurarea coordonarii si supravegherii activitatii procurorilor din subordine.

Participarea la sedintele de lucru ale echipei de conducere si formularea de propuneri pentru imbunatatirea activitatii institutiei.

Supervizarea activitatii procurorilor din subordine, verificarea legalitatii si temeiniciei actelor intocmite, precum si a procedurilor si metodologiilor aplicate.

Elaborarea si implementarea unor politici si proceduri eficiente pentru imbunatatirea procesului penal si a serviciilor oferite.

Asigurarea cooperarii cu instantele si alte institutii pentru solutionarea cauzelor din competenta Parchetului.

Coordonarea si supervizarea investigatiilor si a altor activitati de cercetare penala, in conformitate cu legislatia in vigoare si politicile institutiei.

Participarea la elaborarea bugetului institutiei si la evaluarea resurselor financiare necesare pentru a asigura indeplinirea obiectivelor stabilite.

Asigurarea aplicarii standardelor etice si profesionale in activitatea procurorilor din subordine si mentinerea unui climat de incredere, integritate si transparenta in institutie.

Cerinte:

Licenta in Drept si certificat de competenta profesionala.

Experienta de minimum 5 ani in activitatea de procuror, cu cel putin 2 ani intr-o pozitie de conducere.

Cunoasterea legislatiei nationale si internationale privind procesul penal si drepturile omului.

Abilitati excelente de coordonare, supervizare si gestionare a resurselor umane si financiare.

Abilitati excelente de comunicare si relationare interpersonale, cu capacitatea de a lucra cu diverse grupuri de persoane.

Capacitatea de a lua decizii in timp util si de a gestiona eficient multiple sarcini si prioritati.

Etica profesionala, integritate, loialitate si angajament fata de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Abilitati avansate de utilizare a calculatorului si a programelor software relevante pentru activitatea de procuror.

Observatie: Fisa postului poate varia in functie de institutia si legislatia in vigoare.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 11

  Subgrupa Majora 11

  Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

 • 111

  Grupa Minora 111

  Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COR

  Grupa de baza 1111 Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COD

  COD COR 111119 - prim-procuror adjunct