.

Cod COR rabotor-mortezor universal


Cod COR rabotor-mortezor universal

Cod COR: rabotor-mortezor universal

Cod COR: 722411 - rabotor-mortezor universal


Meseria de rabotor-mortezor universal face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.

Istoria meseriei de rabotor-mortezor universal

Rabotor-mortezorul universal este o meserie veche, care se remarca prin prelucrarea metalelor. Acest lucru se face prin taierea, frezarea, gaurirea, filetarea, mortezarea si alte operatii de prelucrare a metalelor. Meseria a fost practicata de-a lungul secolelor, incepand cu epoca medievala, cand era folosita pentru a prelucra arme si armuri. in secolul al XVIII-lea, aceasta meserie a devenit mai sofisticata, fiind folosita pentru a prelucra piese de masini si alte piese metalice. in prezent, rabotor-mortezorul universal este folosit pentru a prelucra piese metalice pentru masini, masini-unelte, masini agricole si alte echipamente. Acesta este unul dintre cei mai vechi meseriasi si este inca foarte important in industria moderna.

Model fisa de post: rabotor-mortezor universal

Fisa de post pentru meseria de rabotor-mortezor universal


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: rabotor-mortezor universal, cod COR 722411


Grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

Titlu post: Rabotor-mortezor universal

Descrierea postului:

Rabotor-mortezorul universal este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin taiere, gaurire, frezare, filetare, mortezare si alte operatii de prelucrare mecanica. Acesta trebuie sa utilizeze echipamente si unelte specializate pentru a prelucra piese metalice si sa asigure calitatea produselor finite.

Responsabilitati:

- Utilizeaza echipamente si unelte specializate pentru a prelucra piese metalice

- Executa operatii de taiere, gaurire, frezare, filetare, mortezare si alte operatii de prelucrare mecanica

- Verifica piesele prelucrate pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile

- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor si uneltelor

- Respecta toate regulile de siguranta si procedurile de lucru

- Respecta toate standardele de calitate

Cerinte:

- Experienta anterioara in prelucrarea metalelor

- Cunostinte solide despre echipamentele si uneltele de prelucrare mecanica

- Abilitati de citire a planurilor si desenelor tehnice

- Abilitati de lucru in echipa

- Abilitati de comunicare si relationare

- Abilitati de rezolvare a problemelor

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

  Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.

 • COD

  COD COR 722411 - rabotor-mortezor universal