Cod COR: 215106 - radiochimist
Meseria de radiochimist face parte din grupa de baza: 2151 Ingineri electricieni.
Radiochimia este o ramura a chimiei care se ocupa cu studiul compusilor radioactivi si aplicatiile lor. Meseria de radiochimist a aparut in anii 1900, cand cercetatorii au inceput sa studieze compusii radioactivi si sa incerce sa inteleaga modul in care acestea se comporta. Radiochimia a fost folosita in mod activ in anii 1940, cand a fost folosita pentru a dezvolta bombe atomice. De atunci, radiochimia a fost folosita in mod activ in cercetare si in industrie. Radiochimia a fost folosita pentru a dezvolta medicamente, materiale si tehnologii noi, precum si pentru a monitoriza si controla nivelurile de radiatii in mediu. Radiochimia a devenit o ramura importanta a chimiei si a fost folosita in mod activ in cercetare si in industrie.
Fisa de post pentru meseria de radiochimist
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: radiochimist, cod COR 215106
Titlu post: Radiochimist
Descrierea postului:
Radiochimistul este responsabil pentru studiul proprietatilor si comportamentului elementelor radioactive si a compusilor lor. Acesta utilizeaza cunostintele sale pentru a dezvolta si a implementa tehnologii si metode de analiza pentru a detecta si a masura radiatiile si a efectelor lor asupra mediului si a organismelor vii.
Responsabilitati:
- Realizarea de experimente si analize pentru a determina proprietatile si comportamentul elementelor radioactive si a compusilor lor
- Dezvoltarea si implementarea de tehnologii si metode de analiza pentru a detecta si a masura radiatiile si a efectelor lor asupra mediului si a organismelor vii
- Monitorizarea si evaluarea nivelurilor de radiatii in mediu si in diferite surse de apa, aer si sol
- Efectuarea de cercetari si studii pentru a evalua impactul radiatiilor asupra sanatatii umane si a mediului
- Dezvoltarea si implementarea de strategii si planuri de gestionare a deseurilor radioactive
- Colaborarea cu alte departamente si organizatii pentru a dezvolta si a implementa politici si reglementari privind utilizarea si gestionarea radiatiilor
- Participarea la proiecte de cercetare si dezvoltare in domeniul radiochimiei
- Asigurarea respectarii normelor de siguranta si a procedurilor de lucru in laborator
Cerinte:
- Studii superioare in domeniul chimiei, fizicii sau al unei discipline asemanatoare
- Experienta in domeniul radiochimiei sau a unui domeniu asemanator
- Cunostinte solide in domeniul radiatiilor si al efectelor lor asupra mediului si a organismelor vii
- Abilitati excelente de analiza si rezolvare a problemelor
- Abilitati de comunicare si colaborare eficienta cu colegii si cu alte departamente si organizatii
- Capacitatea de a lucra intr-un mediu de lucru dinamic si de a gestiona mai multe proiecte simultan
- Respectarea normelor de siguranta si a procedurilor de lucru in laborator
Beneficii:
- Pachet salarial atractiv
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si de avansare in cariera
- Mediu de lucru dinamic si stimulant
- Participarea la proiecte de cercetare si dezvoltare in domeniul radiochimiei
- Asigurare medicala si alte beneficii sociale
Aceasta este o descriere generala a postului de radiochimist si nu include toate responsabilitatile si cerintele specifice ale fiecarui loc de munca. Candidatii interesati ar trebui sa consulte anunturile de joburi specifice pentru a obtine informatii detaliate despre cerintele si beneficiile postului.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri in electrotehnologie
Inginerii in electrotehnologie desfasoara cercetari si proiecteaza, ofera consultanta, planifica si coordoneaza direct constructia si exploatarea sistemelor electronice, electrice si de telecomunicatii, a componentelor, motoarelor si echipamentelor. Acestia organizeaza si stabilesc sistemele de control pentru a monitoriza performanta si siguranta ansamblurilor si sistemelor electrice si electronice.
Inginerii electricieni desfasoara cercetari, ofera consultanta, proiecteaza si coordoneaza direct activitatea de construire si de exploatare a sistemelor electrice, a componentelor, a motoarelor si a echipamentelor, consiliaza si coordoneaza activitatea de functionare a acestora, de intretinere si de reparare a lor sau studiaza si consiliaza cu privire la aspectele tehnologice ale materialelor, produselor si proceselor de inginerie electrica.