Cod COR: 754102 - scafandru lucrator subacvatic
Meseria de scafandru lucrator subacvatic face parte din grupa de baza: 7541 Scafandri.
Meseria de scafandru lucrator subacvatic a fost practicata de-a lungul istoriei, incepand cu vechii greci si romani, care foloseau scafandrii pentru a recupera obiecte din apele adanci. In secolul al XVIII-lea, scafandrii au fost folositi pentru a recupera bunuri de pe navele scufundate si pentru a inspecta si repara structuri subacvatice. In secolul al XIX-lea, scafandrii au fost folositi pentru a inspecta si repara conductele de petrol si gaze, precum si pentru a construi si repara structuri subacvatice. In secolul al XX-lea, scafandrii au fost folositi pentru a inspecta si repara conductele de petrol si gaze, precum si pentru a construi si repara structuri subacvatice. In prezent, scafandrii lucreaza in industria offshore, inspectand si reparand platformele petroliere si gaze, precum si constructii subacvatice. De asemenea, scafandrii lucreaza in industria de salvare si recuperare, inspectand si recuperand obiecte scufundate.
Fisa de post pentru meseria de scafandru lucrator subacvatic
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: scafandru lucrator subacvatic, cod COR 754102
FISA DE POST
Titlu post: Scafandru lucrator subacvatic
Descrierea postului:
Scafandru lucrator subacvatic este responsabil pentru efectuarea de lucrari subacvatice, inclusiv inspectii, reparatii, instalari si intretinere. Acesta trebuie sa efectueze lucrari subacvatice in conditii de siguranta si sa respecte toate regulile si procedurile de securitate.
Responsabilitati principale:
Efectuarea de lucrari subacvatice, inclusiv inspectii, reparatii, instalari si intretinere.
Utilizarea echipamentelor si a materialelor necesare pentru a efectua lucrarile subacvatice.
Monitorizarea si raportarea oricaror probleme sau defectiuni detectate in timpul lucrarilor subacvatice.
Respectarea tuturor regulilor si procedurilor de securitate.
Mentinerea unui nivel ridicat de pregatire si cunostinte in domeniul lucrarilor subacvatice.
Participarea la intalniri si discutii cu clientii si furnizorii.
Efectuarea de rapoarte si documentatii tehnice.
Mentinerea unui nivel ridicat de profesionalism si etica.
Cerinte:
Experienta anterioara in domeniul lucrarilor subacvatice.
Certificare in domeniul lucrarilor subacvatice.
Cunostinte solide despre echipamentele si materialele folosite in lucrarile subacvatice.
Abilitati excelente de comunicare si relationare.
Abilitati de lucru in echipa.
Abilitati de organizare si planificare.
Abilitati de
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati
Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Alti muncitori calificati
Alti muncitori calificati desfasoara activitati sub suprafata apei, utilizand aparate subacvatice de respirat, pozitioneaza, monteaza si detoneaza explozibile, inspecteaza si testeaza materii prime, produse si componente fabricate, elimina organismele nedorite pentru prevenirea deteriorarii culturilor agricole, cladirilor si altor structuri. Aceasta grupa de baza include ocupatii din domeniul comercial si mestesugaresc neclasificate in alta parte in grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati.
Scafandrii desfasoara activitati sub suprafata apei utilizand aparate subacvatice de respirat, pentru a inspecta, instala, repara si inlatura echipamente si structuri, efectueaza, supravegheaza teste si experimente, armeaza explozibile, fotografiaza structuri sau viata marina ori gasesc si recupereaza obiecte si persoane disparute.