.

Cod COR schelar


Cod COR schelar

Cod COR: schelar

Cod COR: 721432 - schelar


Meseria de schelar face parte din grupa de baza: 7214 Constructori si montatori de structuri metalice.

Istoria meseriei de schelar

Meseria de schelar a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Schelarii au fost folositi pentru a construi nave, barci si alte structuri maritime. Acestia au folosit scule si unelte speciale pentru a prelucra lemnul si a construi nave. In trecut, schelarii au fost folositi pentru a construi nave militare, precum si nave comerciale. In prezent, schelarii sunt folositi pentru a construi nave de croaziera, nave de transport si alte tipuri de nave. Ei folosesc scule si unelte speciale pentru a prelucra lemnul si a construi nave. Schelarii trebuie sa fie foarte atenti la detalii si sa aiba cunostinte despre constructia naval si tehnologia moderna.

Model fisa de post: schelar

Fisa de post pentru meseria de schelar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: schelar, cod COR 721432


Grupa de baza: 7214 Constructori si montatori de structuri metalice

Titlu post: Schelar

Descrierea postului:

Executarea lucrarilor de schelare si asamblare a produselor finite;

Asamblarea componentelor produselor in conformitate cu specificatiile tehnice;

Verificarea calitatii produselor finite;

Utilizarea echipamentelor si a materialelor necesare pentru schelare si asamblare;

Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru;

Respectarea procedurilor si regulilor de securitate;

Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.

Cerinte:

Experienta anterioara in domeniul schelarii si asamblarii produselor;

Abilitati de lucru in echipa;

Abilitati de comunicare si relationare;

Abilitati de organizare si planificare;

Atentie la detalii;

Capacitatea de a lucra in conditii de stres;

Cunostinte de baza in utilizarea calculatorului.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 721

  Grupa Minora 721

  Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati

  Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.

 • COR

  Grupa de baza 7214 Constructori si montatori de structuri metalice

  Constructorii si montatorii de structuri metalice asambleaza, ridica si demonteaza cadrele metalice (structurale) ale cladirilor si alte structuri.

 • COD

  COD COR 721432 - schelar